El BAXI Manresa tomba el Barça i guanya la Lliga Catalana (81-70)

El BAXI Manresa amb la Lliga Catalanba
El BAXI Manresa amb la Lliga Catalanba | MA Chazo
06 de setembre del 2021
Actualitzat a les 8:11h
El BAXI Manresa ha estat aquest vespre-nit de diumenge la millor versió de sí mateix. Un equip que mai abaixa els braços tingui qui tingui davant. Els de Pedro Martínez han superat les adversitats que li ha presentat el Barça. Ni el 20-30 que reflectia el marcador a mitjans del segon quart han estat motiu per claudicar. La fe i una segona part molt seriosa han portat els bagencs a protagonitzar una sorpresa majúscula i vèncer un rival a qui no derrotaven des d'aquell partit memorable de les quatre pròrrogues. Al tractar-se de la Lliga Catalana, tindrà el doble valor de portar un trofeu al Nou Congost. És el tercer cop que el BAXI Manresa es proclama campió de Catalunya. El darrer cop va ser contra el Joventut fa 22 a Granollers. Aquell dia, Rafa Martínez era a la convocatòria.

Dani Pérez, Joe Thomasson, Elias Valtonen, Luke Maye i Ismael Bako han estat els cinc escollits per Pedro Martínez per començar el partit. Sarunas Jasikevicius ha triat Nick Calathes, Cory Higgins, Alex Abrines, Nikola Mirotic i Ibou Badji. Els dos equips han començat imprecisos. Les defenses s'imposaven als atacs (2-2, minut 3). Pedro Martínez feia rotar molt els seus jugadors. Abans del minut 5 tots els titulars ja havien estat substituïts. Sylvain Francisco avançava el conjunt manresà per primer cop (5-4, minut 5). Malgrat aquesta mínima renda, el partit començava a decantar-se del cantó blaugrana. Els triples de Nikola Mirotic i Nicolás Laprovittola i una major grapa del Barça situaven el 7-12. La Grada d'animació no deixava d'animar i es manifestava quan no estava conforme amb les decisions arbitrals. Dos exemples en són una tècnica assenyalada a Guillem Jou i la no concessió d'una jugada continuada a Francisco. Amb el base francès en pista, el BAXI Manresa s'ha acostat al seu rival i ha tingut l'ocasió d'empatar. Chima Moneke ha espifiat els dos tirs lliures. Novament, el Barça ha fet mal des de la línia de tres. Kyle Kuric i Nigel Hayes han fet més mal que Joe Thomasson. Al final del primer quart, els manresans perdien 16-21.

El segon quart ha començat amb un BAXI Manresa a qui costava molt anotar. Només Sima i Francisco aconseguien anotar en accions a prop de la cistella. Amb deu punts a sota (20-30), Pedro Martínez també ha rebut una tècnica. L'equip bagenc no volia que el partit es trenqués per la via ràpida. Algunes accions ben trenades no trobaven, per poc, el premi de la cistella. Altres, com un acció de Sima o un triple de Valtonen, sí que tenien premi. Bako s'ha apuntat a l'operació remuntada amb un 2+1 que ha provocat una tècnica a Jasikevicius. De sobte, el BAXI Manresa ha vist com el Barça era només a un punt (30-31, minut 18). Després d'un petit intercanvi de cistelles, Bako ha empatat després d'una altra tècnica. La quarta de la primera part. Aquesta sobre Mirotic. Tot i que Pérez ha avançat els bagencs, al final del primer quart estaven un punt per sota (36-37).

Brandon Davies i Nick Calathes complicaven les coses als bagencs. Novament, una anotació coral no deixava que la situació es descontrolés. Dani Garcia, en els seus primers minuts de joc, donava un nou avantatge al BAXI Manresa (44-43, minut 24). Aquest avantatge no ha durat massa. Però l'equip manresà seguia ben viu perquè l'avantatge del Barça tampoc ho ha fet massa. El Nou Congost era una caldera. No només per la forta calor que feia sinó per l'ambient que hi havia al Nou Congost. La final de la Lliga Catalana era també una mena d'homenatge a uns seguidors que feia un any i mig que no podien veure bàsquet in situ. Les alternances que ha viscut el marcador el tram final del tercer quart han acabat sent desfavorables al BAXI Manresa (53-56).

La lluita sobre el parquet ha seguit al quart definitiu. Joe Thomasson ha empatat després de transformar dos dels tres tirs que ha forçat (60-60, minut 32). El avantatge manresà ha hagut d'esperar una estoneta. Els dos entrenadors seguien amb els constants moviments de jugadors per arribar al tram final amb la millor disponibilitat per lligar la victòria. Francisco i Jou ha avançat per primer cop el BAXI Manresa per una distància superior a un punt (66-63, minut 35). Si es tenia en compte l'emoció que han tingut tots els partits de la competició tot era encara possible. Però els bagencs estaven en bona situació per fer saltar la sorpresa. El Barça no estava encertat i el rebot queia en mans dels jugadors de Pedro Martínez. Jasikevicius no ho veia clar i demanava temps mort a manca de 03:32 (73-67).

Tot i les instruccions del lituà, el BAXI Manresa ha entrat al darrer minut amb cinc punts al seu favor. Era una situació similar a la del dia anterior davant el Morabanc Andorra. Hayes ha errat dos tirs lliures en un moment crucial. El rebot l'ha capturat Jou que ha rebut personal. El capità no ha errat. Ha estat el principi de la sentència. Una contra del mateix Jou situava un 79-70 a manca de 32 segons que acostava el títol a les vitrines del Nou Congost. Jasikevicius ha demanat un nou temps mort ja a la desesperada. Tan desesperat com estava Calathes quan ha comès una clara antiesportiva. Thomasson s'ha mostrat segur des de la personal. No hi ha hagut temps per a més. 81-70 i el títol es queda a Manresa. 22 anys després. Ismael Bako ha completat la festa convertint-se en l'MVP.

Incidències: Óscar Perea, Juan de Dios Oyón i Arnau Padrós han estat els àrbitres. Janis Berzins ha estat en aquesta ocasió el jugador descartat per Pedro Martínez. Abans de començar la final ha sonat per megafonia Els Segadors.