La indignació contra la inseguretat a Manresa aplega només 60 persones a la plaça Major

Els concentrats han mostrat amb cartells els casos que s'han donat aquest més d'agost a la ciutat i han clamat contra l'Ajuntament per estar "de braços creuats"

Concentració contra la inseguretat que es viu a Manresa
Concentració contra la inseguretat que es viu a Manresa | Pere Fontanals
02 de setembre del 2021
Actualitzat a les 15:46h
Una seixantena de persones s'han aplegat aquest dijous al matí a la plaça Major de Manresa per mostrar la seva indignació davant la inseguretat que, segons asseguren, es viu a la ciutat. "Contra les violacions, els robatoris, els botellots i les ocupacions", deia la convocatòria anònima que es va difondre dimecres a través de les xarxes socials.

El fet que no hi hagués ningú darrera de la convocatòria segurament ha incidit en el poc èxit de la concentració. Les persones assistents sostenien rètols amb titulars de notícies de successos d'aquest mes d'agost i altres que exigien una "Manresa més segura". En un moment donat fins i tot han corejat el "Sí se puede", que usa, habitualment, la PAHC.

La convocatòria també incidia en la necessitat que l'Ajuntament es posés "mans a l'obra" per frenar els delictes que es produeixen a la ciutat, tot assegurant que el govern municipal està "de braços creuats".

"La situació cada vegada és pitjor, quasi no pots sortir al carrer", deia Beatriz Pastorino, una de les manifestants. Sara Navarro, una de les impulsores, explicava que mai havia vist tanta "delinqüència" a la ciutat. "Atracaments, robatoris... a qualsevol hora del dia", deia, tot exigint "més seguretat al carrer" per poder revertir la situació.

També la Concepcion Buzón reconeixia viure "intranquil·la". "Ens sentim amenaçats i desprotegits per la policia i això cada dia va a més", deia. Per la seva part, en Cristian Moreno parlava "d'inseguretat terrorífica". "Vivim amb por, amb robatoris en botigues i que la gent de nit no pot caminar, té por", assegurava.

Tres patrulles dels Mossos d'Esquadra i diversos efectius de la Policia Local han seguir la concentració, i han despertat les queixes d'alguns concentrats que no entenien que hi hagués tanta presència policial.

Reunió amb Interior
El regidor de Seguretat Ciutadana de Manresa, Joan Calmet, ha admès en declaracions a l'ACN que en els últims mesos hi ha hagut un augment de la sensació d'inseguretat i que l'activitat delictiva ha anat 'in crescendo' des de fa dos anys. També ha dit que aquest és un tema que "preocupa" al consistori. Si bé remarca que la problemàtica no és només manresana, sinó que es dona a molts altres punts de la ciutat, també ha posat l'accent en la seva "complexitat" per solucionar-ho. "L'origen són molts factors i no podem aspirar a trobar solucions senzilles", ha afegit.

Des de persones joves que no tenen papers i que el sistema els ha "deixat al marge", sense una sortida laboral o formativa fins a una delinqüència que actuava més a Barcelona, però que, per la falta de turisme i la pressió policial, s'ha desplaçat a altres zones com Manresa. Per Calmet cal abordar-ho de forma conjunta amb la resta d'administracions i també des de l'àmbit judicial. Es queixa que actualment un detingut per un fet delictiu acaba en poques hores de nou al carrer i "això tampoc hi ajuda".

Assegura que des del consistori ja s'ha reforçat la presència policial, deixant de fer altres tasques per poder-se concentrar en la seguretat. Malgrat tot, reclama més mitjans. És per això que ja han demanat una reunió amb el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, per comptar amb més efectius de Mossos i més patrullatge al carrer. Per últim, recorda que la sensació d'inseguretat té molt a veure amb les sensacions i creu que, si hi ha més presència policial, aquesta percepció també canviarà a banda de reduir els fets delictius.