L'operatiu en cas de terratrèmol, aquest dissabte a la plaça Sant Domènec

L'acció anirà a càrrec dels cossos de seguretat i Creu Roja, que també han organitzat una conferència en el marc de la campanya "Manresa solidària amb Haití"

Redacció
16 de febrer del 2010
Diferents cossos de seguretat coordinats pel servei municipal de Protecció Civil i Creu Roja s'han adherit a la campanya Manresa solidària amb Haití, impulsada per l'Ajuntament de Manresa i el Consell Municipal de Solidaritat. La col·laboració d'aquests cossos de seguretat es concreta en dues activitats de sensibilització. Per una banda, una xerrada sobre els terratrèmols i les seves conseqüències i, per l'altra, una acció de sensibilització i demostració dels diferents operatius que actuarien en un terratrèmol.

Xerrada sobre els terratrèmols i les seves conseqüències
La xerrada tindrà lloc aquest dimecres dia 17 de febrer a les 8 del vespre a la sala d'actes de la Fundació Universitària del Bages (FUB). La conferència anirà a càrrec de Rosa Mata, cap de servei de suport en operacions territorials de la direcció general de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, que parlarà sobre Organització de la resposta al terratrèmol d'Aquila (Itàlia).

Paral·lelament, intervindrà el Dr. Josep M. Soto, responsable territorial de la Catalunya Central del Sistema d'emergències mediques (SEM) i que ha participat en l'equip del SEM desplaçat a Haití en els primers moments de l'emergència.

L'acte s'iniciarà amb la intervenció d'un membre de Creu Roja Manresa, i comptarà amb la traducció per a persones sordes, a càrrec d'un tècnic especialista de Creu Roja Manresa.

Acció de sensibilització i demostració dels diferents operatius que actuarien en un terratrèmol
Aquesta acció es portarà a terme dissabte dia 20 de febrer, des de les 11 del matí i fins a les 2 del migdia a la plaça de Sant Domènec.

Durant tot el matí, a la plaça Sant Domènec hi haurà un vehicle de cada grup operatiu amb personal que atendrà les consultes que els faci la ciutadania sobre el seu treball. També es mostraran diferents programes de sensibilització (a través de fulletons, vídeos, plafons informatius, etc.) i materials d'ajuda humanitària i de rescat.

A la 1 del migdia es portarà a terme una demostració dels efectes d'un terratrèmol i de l'operatiu que es portaria a terme. Serà una acció operativa de sensibilització, que durarà uns 20 minuts i inclourà la presència dels grups d'ordre (Policia local, Guàrdia Civil i Policia Nacional) i de gossos de rescat dels Mossos d'Esquadra, accions de rescat per part dels Bombers de la Generalitat i l'actuació dels serveis mèdics del SEM i suport sanitari i logístic de Creu Roja Manresa. En total, es preveu que hi prenguin part una quinzena de persones.

Aquesta acció de sensibilització, coordinada per Creu Roja i Protecció Civil de Manresa, es portarà a terme amb la col·laboració de:
  • Policia Local de Manresa
  • Policia Nacional de Manresa
  • Guàrdia Civil de Manresa
  • Creu Roja Manresa
  • Bombers de la Generalitat del Parc de Manresa
  • Mossos d'Esquadra de l'ABP del Bages
  • Protecció Civil del Bages
  • Protecció Civil de Manresa
  • Serveis de Sanitat de l'Ajuntament de Manresa
  • Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya
Durant tota la jornada hi haurà servei de traducció per a persones sordes a càrrec d'un tècnic especialista de Creu Roja Manresa.

A banda, s'han instal·lat guardioles per a la recollida d'aportacions econòmiques a les comissaries de la Regió Policial Central dels Mossos d'Esquadra, a la caserna de la Guàrdia Civil de Manresa, a la comissaria de la Policia Nacional i a la seu de la Policia Local de Manresa.

Cal recordar que l'Ajuntament de Manresa i el Consell Municipal de Solidaritat han impulsat la posada en marxa de la campanya Manresa solidària amb Haití. L'objectiu de la iniciativa és canalitzar la solidaritat de la ciutat de Manresa i la comarca del Bages amb aquest país centreamericà, que el passat 12 de gener va patir un terratrèmol amb conseqüències devastadores. La intenció és que, a través de la campanya, es doni suport a projectes de postemergència i de reconstrucció.

En aquest marc, s'han habilitat dos comptes corrents perquè les persones que ho desitgin puguin col·laborar econòmicament amb els projectes de postemergència i reconstrucció que es tirin endavant:
  • Caixa Manresa: 20410010 30 0040166214
  • Fiare Banca Popular i Ètica: 05011210 10 0000202749