Política

Jordi Cuixart assegura a Manresa que «l'Estat no té el poder a Catalunya»

"Té el poder judicial i repressiu, però sap que si ho posa a votació, gran part del poble triarà sortir d'Espanya", ha aclarit el president d'Òmnium

per Pere Fontanals, Manresa, Catalunya | 31 d'agost de 2021 a les 22:03 |
Jordi Cuixart entrevistat per Anna Vilajosana a Manresa | Pere Fontanals
Dos mesos després de sortir indultat de Lledoners, Jordi Cuixart ha tornat al Bages. El teatre Conservatori ha acollit aquest dimarts l'acte Fem-nos lliures, en què el president nacional d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha conversat amb la presidenta de l'entitat al Bages-Moianès i periodista, Anna Vilajosana. La platea del teatre s'ha omplert de gom a gom, tenint en compte les mesures contra la pandèmia

Entre el públic hi ha assistit l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i de diversos municipis de la comarca, entre els quals el de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Solernou, tot i que en els pressupostos municipals de 2020 va eliminar el patrocini de la Flama del Canigó, per aconseguir el vot de Ciutadans. Una situació que, amb els pressupostos prorrogats, s'ha mantingut en el present any.


La conversa amb Cuixart ha transcorregut pels seus 3 anys i 8 mesos a la presó, però també ha tingut temps de transmetre missatges de coratge i, gairebé, de resistència contra el desànim i el pessimisme actual del catalanisme. "Hem de transformar la revolta dels somriures en una revolta de l'orgull i l'autoestima", ha dit.

"Hem de fer una estratègia compartida, des de la diversitat d'orígens i pensaments, però amb un objectiu comú", ha insistit davant la lluita caïnita que viu part de l'independentisme. "Del matís n'hem de fer virtut", ha reivindicat. "El tacticisme no ens porta enlloc", ha continuat, pensant, sense citar-los directament, en els partits polítics.


En aquest sentit, el president d'Òmnium ha incidit en que les promeses "s'han de portar fins a les últimes conseqüències", però ha aclarit que "no és un retret, ja que no tinc autoritat per retreure res a persones que també han estat a la presó". Cuixart ha assegurat que "no ens esperàvem fins on podia arribar l'Estat", i que el fet que "ens diguin ingenus per aquest motiu no m'ho prenc com un insult, ja que pensàvem que Espanya podria ser una democràcia de l'estil del Canadà o el Regne Unit".

Cuixart també s'ha mostrat crític amb el desànim i el cansament que diu sentir part de l'independentisme. "Us imagineu que Josep Tarradellas hagués dit que se sentia cansat i hagués deixat la Generalitat de l'exili penjada?", o que "els treballadors en vaga s'haguessin deixat vèncer pel desànim?".

Si una cosa ha quedat clara per a Cuixart és que l'Estat no té el poder a Catalunya". "Té el poder judicial i repressiu, però sap que si ho posa a votació, gran part del poble triarà sortir d'Espanya".  Per aquest motiu ha instat els assistents a "perseverar" i "empènyer" des de ciutadania. "Ho tornarem a fer, no serà curt, ni sé ben bé com encara, però no renunciarem ala independència", ha sentenciat.

L'acte, que estava inclòs en la campanya d'estiu d'Òmnium, en què una caravana ha visitat diversos municipis de Catalunya. ha finalitzat amb preguntes des del públic.

 

Participació