El grau de fusteria del Guillem Catà, premi Anells de la Fusta del Gremi de la Fusta i el Moble

Pel seu projecte de l'Aula de Fusta Carles Capdevila, autosuficient energèticament, com a alternativa als barracons de xapa

Aula de Fusta Carles Capdevila que van construir els alumnes del curs 2018-19
Aula de Fusta Carles Capdevila que van construir els alumnes del curs 2018-19 | IGC
31 d'agost del 2021
Actualitzat a les 18:23h
Els estudis de grau de fusteria de l'institut Guillem Catà de Manresa no deixa de rebre premis i reconeixements per la seva formació orientada al projecte. En aquesta ocasió, el Gremi de la Fusta i el Moble de Catalunya ha guardonat el seu projecte de l'Aula de Fusta Carles Capdevila amb el premi Anells de la Fusta en la categoria d'estudiants.

L'Aula de Fusta Carles Capdevila és una alternativa als barracons de xapa dels centres educatius, que ha dissenyat els alumnes del Grau Mitjà de Fusteria i Moble de la Formació Professional del centre. El projecte es basa en el disseny, construcció i instal·lació d’una aula de fusta o espai polivalent, ubicada dins del mateix recinte formatiu.

L'Aula de Fusta té un caràcter funcional, és lluminosa, d’alta eficiència energètica, i ha estat construïda amb materials de proximitat respectuosos amb el medi ambient i la salut. L’aula va ser dissenyada, fabricada i instal·lada pels mateixos alumnes del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Fusteria i Moble, durant el curs escolar 2018-19, i va ser possible gràcies a la confiança de prop de 60 patrocinadors. El resultat és un aula positiva, capaç de generar excedents energètics que s'aporten a l'edifici central de l'Institut.

Pedagògicament va suposar un canvi metodològic, passant de l'aprenentatge tradicional, a una metodologia de treballs per projectes. A partir de la construcció d’aquesta aula de fusta, s'aprèn a investigar per a resoldre nous reptes i, el més important, aconseguir un aprenentatge significatiu que inclogui totes les àrees del currículum professional de l'alumne.

Els graus de fusteria de l'institut Guillem Catà han portat a terme altres projectes com la micro-caravana de fusta i l'aula Oberta Covid, totalment modular per aprofitar les corrents d'aire i la pròpia natura per minimitzar el risc de contagi.

Ara, l'institut Guillem Catà començarà un grau de Formació Professional orientat a la construcció amb fusta, el primer de tot l'Estat, garantint la sortida professional en el creixent sector de la construcció amb fusta..