Joan Calmet: «No hem actuat policialment contra els botellots de Festa Major per prudència»

El regidor de Seguretat Ciutadana assegura que, passades les festes, es prendran mesures preventives "perquè la situació no es perpetuï"

Personal de neteja, aquest dimarts al matí a la plaça Major
Personal de neteja, aquest dimarts al matí a la plaça Major | Pere Fontanals
31 d'agost del 2021
Actualitzat a les 12:39h
La Festa Major de Manresa ha finalitzat amb un dels calendaris més curts dels darrers anys, de dijous a dilluns. Les mesures per combatre la pandèmia han provocat que el tancament de bars i restaurants a 2/4 d'1 de la matinada i el tancament total de l'oci nocturn hagi comportat botellots entre la població més jove que s'han allargat des del dijous fins aquest mateix dilluns, principalment a la plaça Major i a l'esplanada de la Torre Santa Caterina, però també als Trullols, a darrere de l'edifici Impuls i a l'aparcament del Congost. Fins i tot, dijous també hi va haver un botellot al Parc de la Seu que va acabar amb una persona ferida per arma blanca.

L'alternativa que han buscat els joves per allargar la nit ha estat aquesta, igual que ha passat en altres municipis del país, no només a Barcelona on el districte de Sants ha estat capçalera de les notícies, sinó també a altres pobles de Catalunya.

A Manresa, durant aquestes cinc nits no hi ha hagut cap actuació policial per evitar els botellots, que han estat molt nombrosos sobretot a la plaça Major i a la Torre Santa Caterina. El regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Calmet, ha explicat a NacióManresa que "no s'ha actuat policialment per prudència". "No podem enviar la policia a una plaça on hi ha 200 o 300 persones fent botellot perquè les conseqüències d'aquesta actuació podrien ser pitjors que el mal que es pretén evitar", ha explicat.

A més a més, segons valora, "en plena Festa Major l'únic que s'aconseguiria seria traslladar el botellot a un altre punt de la ciutat: si fas fora els joves d'un punt no aniran a casa seva, sinó que s'emportaran la festa a un altre lloc". En aquest cas té un exemple recent: "quan vàrem actuar amb la policia només presencialment a l'aparcament del Congost, el botellot es va traslladar a Santa Caterina".

Aboga per l'obertura de l'oci nocturn
La reflexió de Calmet, en aquest sentit va més enllà. "És clar que a l'estiu i durant la Festa Major, 2/4 d'1 és molt d'hora per anar a dormir per als que volen sortir de festa", explica, "i nosaltres hem d'actuar segons una normativa que ens ve de dalt, com és el tancament de l'oci nocturn i el tancament a partir de 2/4 d'1 de la restauració".

Calmet creu que hores d'ara ja s'hauria de començar a relaxar aquest tancament. "Que prenguin les mesures que creguin convenients -jo a nivell personal fins i tot estaria d'acord a que només deixessin entrar les persones vacunades-, però cal que els establiments que tenen llicència puguin obrir fins a les 3, i l'oci nocturn engegui ja", sentencia. "Sinó, després de tant temps, -continua- no ens podem queixar que la joventut vulgui sortir i busqui alternatives d'oci en els botellots".

Mesures preventives perquè no es perpetuïn els botellots
Malgrat no estar d'acord amb la continuïtat del tancament de la nit catalana, el regidor assegura que "un cop passada la Festa Major, prendrem mesures preventives perquè la celebració de botellots massius no es perpetuï a Manresa".

Entre d'altres mesures, la Policia Local de Manresa transitarà els punts que té localitzats des d'abans de l'hora de convocatòria per evitar des de l'inici la concentració de persones amb música i alcohol.