Unió de Pagesos denuncia l'electrocució d'una vintena de cigonyes al Bages

Demana mesures per evitar aquest tipus d'accidents en torres elèctriques d'Endesa

Dues cigonyes mortes després d'electrocutar-se amb una torre de mitja tensió al Bages
Dues cigonyes mortes després d'electrocutar-se amb una torre de mitja tensió al Bages | Joan Casajoana / Unió de Pagesos
Redacció
30 d'agost del 2021
Actualitzat a les 15:05h
Unió de Pagesos denuncia la mort d'una vintena de cigonyes provinents majoritàriament de Suècia i Alemanya de camí cap a l'Àfrica, electrocutades al Bages, aquest darrer cap de setmana, en torres de mitja tensió d'Endesa. El sindicat ha posat els fets en coneixement dels Agents Rurals i de l'Administració per fer un seguiment de tots els tràmits de l'expedient a nivell administratiu i judicial que es derivin d'aquesta situació.

Més concretament, aquest dissabte passat van morir cinc aus a la zona de la barriada de Boades de Castellgalí, mentre que vuit més ho van fer al polígon de Bufalvent de Manresa, dues més al Pont de Vilomara i diverses més a Navàs. A més, un nombre indeterminat de cigonyes més van resultar ferides greu per la mateixa causa. Unes dades, aquestes, que fan referència tan sols als incidents amb aus que ha registrat el sindicat en zones habitades. 

El sindicat, al mateix temps, demana que se sancioni els responsables del manteniment d'aquestes infraestructures, algunes de les quals no compleixen la normativa per tal d'evitar casos com aquest. Unió de Pagesos afegeix també que resultaria del tot incomprensible que no se sancionés la companyia per la mort d'aquestes aus tenint en compte el precedent de la multa imposada contra un ramader de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) per la mort accidental d'una vintena de gripaus a la seva finca, també per electrocució. 

Davant d'aquests fets, el sindicat denuncia que situacions d'aquest tipus no són un fet excepcional i demana que se sancioni els responsables de les línies que no compleixin la normativa. De fet, l'electrocució es produeix quan dos cables entren en contacte, al tocar les estructures metàl·liques o quan salta l'arc entre dos cables que produeix una fogonada que pot provocar incendis forestals i, en aus de pota curta, la combustió de l'animal. 

Malgrat que ja fa temps que l'Administració i Endesa treballen per trobar una solució per adaptar les línies existents per tal d'evitar l'elevat nombre d'accidents que es produeixen anualment, les dues parts encara no han assolit cap acord, fet que Unió de Pagesos lamenta públicament alhora que insta a una solució tan aviat com sigui possible per evitar més incidents.

Unes 33.000 aus mortes a l'any a tot l'Estat
Es calcula que a l'Estat cada any moren unes 33.000 aus per electrocució o col·lisió amb les estructures i que aquestes situacions són la primera causa de mortalitat de l'àguila perdiguera a Catalunya. En el cas de casa nostra, a banda d'aquesta espècie, també solen patir aquest tipus d'accidents cigonyes, àguiles i corbs negres.