Pluges intenses i risc d'inundacions a Catalunya que seran lleus al Bages i el Moianès

Protecció Civil demana molta precaució perquè poden descarregar amb força i augmentar molt el cabal de rius i rieres

Inundació al Ripollès durant una tempesta d'estiu
Inundació al Ripollès durant una tempesta d'estiu | Ajuntament de Ripoll
Irene Montagut
30 d'agost del 2021
Actualitzat a les 9:09h
Després d'un cap de setmana amb elevat risc d'incendi a tot Catalunya, encetem el final d'agost amb el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya, l'INUNCAT, activat. Protecció civil alerta per previsió de pluges intenses durant tot aquest dilluns, especialment al litoral i prelitoral sud i centre. L'organisme demana molta precaució en un episodi de pluges que es preveu que s'allargui fins dimarts. Al Bages i el Moianès hi ha risc de pluges, però no es preveu que siguin tan fortes com al prelitoral i litoral.
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, hi haurà precipitacions intenses a gran part del país, però en les zones més afectades poden caure 20 litres per metre quadrat en mitja hora. Les acumulacions d'aigua, sobretot a comarques del sud com el Baix Ebre i el Montsià, poden superar els 100 litres per metre quadrat en un dia.

L'episodi ha començat la matinada de dilluns amb precipitacions al terç sud que, a partir de mig matí, arribaran cap al nord-est, afectant sobretot el litoral i prelitoral central, el Camp de Tarragona i la Catalunya Central. Les pluges, d'intensitat moderada, podran anar acompanyades de tempesta.

Segons les previsions, hi ha la possibilitat que localment les precipitacions puguin ser d'intensitat forta o torrencial, superant els 40mm en mitja hora, i sense descartar que s'acumulin quantitats de fins a 100mm en 24 hores. A la tarda, s'espera que les pluges arribin al Pirineu i Prepirineu, tot i que allà no serien tan intenses.

Dimarts, l'afectació se centrarà sobretot en el Tarragonès i el Maresme durant la nit. També es preveuen pluges al Prepirineu i les comarques del Berguedà, Ripollès, Garrotxa i Osona a partir del migdia.

Protecció Civil demana molta precaució i evitar aparcar el vehicle en rieres o punts subterranis inundables. A més, es recorda que no s'ha d'intentar creuar rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s'esperen intensitats de pluja i acumulacions més fortes.