Festa Major de Manresa

La Fàbrica del Salt permet tornar a descobrir el Torrent de Sant Ignasi

La primera visita a la Manresa Desconeguda de la Festa Major posa en relleu la importància industrial, en període medieval i modern, de l'actual via Sant Ignasi

per Pere Fontanals, Manresa, Catalunya | 26 d'agost de 2021 a les 22:16 |
Francesc Comas i un dels grups sota el cobert de la Fàbrica del Salt | Pere Fontanals
Gairebé 300 persones en grups de 15 han descobert aquest dijous la història de la Fàbrica del Salt i de l'aprofitament del Torrent de Sant Ignasi per part de la indústria, en la primera jornada de les visites a la Manresa Desconeguda. La segona jornada se celebrarà divendres al jaciment arqueològic dels Plans de Santa Caterina.

Des dels seus orígens com a molí fariner i un torrent que s'aprofitava per adobar cuir fins als seus usos actuals, comercials, socials, religiosos i, properament, administratius, passant per la seva importància, sobretot, en la indústria tèxtil, la primera de les visites a la Manresa Desconeguda ha permès entendre l'evolució de l'emplaçament actual de la Fàbrica del Salt, que data de 1862, i, inseparablement, del Torrent de Sant Ignasi que actualment baixa en forma de clavegueram per sota de la via que porta el mateix nom.


El Torrent de Sant Ignasi recollia les aigües pluvials i les filtracions de la Séquia des de l'altiplà del Guix i desguassava al Cardener per Sant Marc. Entremig, sobretot en el darrer tram, comptava amb diversos salts d'aigua, el més important el salt dels Gossos, just davant de l'actual Fàbrica del Salt.

Josep Pont Enrich va comprar el molí del Salt a la Junta de la Sèquia i el 1862 construïa la fàbrica en una disposició de diverses plantes, en part perquè era una fórmula ja molt usada llavors, i en part perquè tampoc tenia gaire espai al costat del salt dels Gossos, ja que va haver de picar la paret de roca que donava a les Escodines -d'aquí el seu nom que deriva de les codines que hi havia a l'espai-. El Torrent de Sant Ignasi va començar a cobrir-se durant la dècada dels 20 del segle XX, però no es va completar del tot fins a mig segle.


En la disposició actual, la Fàbrica del Salt compta amb una planta subterrània que és impracticable, una planta baixa que ocupa l'establiment de lloguer de maquinària Remi, la primera planta que pertany a la Comunitat Islàmica, i la segona planta i sota-cobert, que és de l'Ajuntament i que temporalment acollirà l'OAC i la Delegació del Govern a la Catalunya Central fins que no s'habilitin els antics jutjats.
 

Tres fotografies del salt dels Gossos abans que es cobrís l'actual via Sant Ignasi. Foto: Pere Fontanals


La visita també ha servit per conèixer les obres que s'han dut a terme a l'edifici, on s'han habilitat dos forats d'escala per tenir un accés directe a totes les plantes tant des de la plaça del Salt com des del carrer Montserrat.

 

Participació