Memòria Històrica

Els primers dies de la República a Catalunya i els seus avanços en educació a Manresa, a la Renaixença

"Tres dies d'abril. 90 anys de la proclamació de la República" i "República i Escola a Manresa (1931-1939)" es podran visitar durant la Festa Major i diversos dies de setembre

per Pere Fontanals, Manresa, Catalunya | 26 d'agost de 2021 a les 21:40 |
Joaquim Aloy, de Memòria.cat, dirigint-se al públic durant la inauguració | Pere Fontanals
El menjador de l'escola Renaixença de Manresa acollirà durant la Festa Major i diversos dies de setembre dues exposicions sobre la Segona República, una dedicada als tres primers dies després de la seva proclamació i ambientada en diversos municipis del país, i una altra centrada en el desenvolupament escolar que va viure Manresa durant aquest episodi històric.

Aquest dijous, just després de la descoberta de la placa del nou passeig de la República a l'antic carrer Alfons XII, s'ha celebrat la inauguració de les dues exposicions que es podran visitar accedint a l'escola per l'accés del carrer del Bruc. L'alcalde, Marc Aloy, la regidora de Cultura, Anna Crespo, el membre de l'Associació Memòria i Història de Manresa, Joaquim Aloy, i el president de Memorial Democràtic, Jordi Font, han donat el tret de sortida a les dues mostres, que comparteixen espai


Tres dies d'abril. 90 anys de la proclamació de la República


És una exposició produïda pel Memorial Democràtic, que vol mostrar, a través de fotografies i testimonis, com es va viure la proclamació de la República arreu de Catalunya. Des del 14 d'abril de 1931, tres dies plens d'alegria i emoció per a una part significativa de la ciutadania, que esperava un canvi polític des de feia dècades.


República i Escola a Manresa (1931-1939)


És una exposició produïda per l'Associació Memòria i Història de Manresa, que mostra l'obra educativa del govern de la República a Manresa, el moviment de renovació pedagògica que va significar, la construcció del Grup Escolar Renaixença i la tasca i el compromís dels seus mestres.


Les exposicions estan organitzades per l'Ajuntament de Manresa amb la col·laboració de l'Arxiu Comarcal del Bages, el Museu de Manresa, la Diputació de Barcelona, la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya i Memorial Democràtic.

Els textos són de Joaquim Aloy i Pere Gasol, de l'Associació Memòria i Història de Manresa, i el disseny és de l'estudi Porta Disseny. L'entrada a les exposicions és pel carrer del Bruc 112-114.

L'horari de les exposicions serà del 26 al 30 d'agost i els dies 4, 5, 11 i 12 de setembre, de 18 a 20 h.

 

Participació