República

El Museu Comarcal acull una exposició de cartells i programes de festes majors de Manresa durant la República

Es podrà visitar entre el 28 i el 30 d'agost

per Redacció, 26 d'agost de 2021 a les 18:04 |
Proclamació de la República | DiBa
Coincidint amb l'inici de la Festa Major de Manresa, el Museu Comarcal, que forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, presentarà a partir del 28 d'agost, i fins dilluns 30, l'exposició Visca la República! on s'exhibiran cartells i programes de mà de les festes majors dels anys republicans.

La iniciativa s'emmarca en el projecte Memòria en Xarxa i vol destacar la importància dels museus com a dipositaris d'un llegat històric que ens és comú. Els museus participants presenten una selecció d'objectes de les seves col·leccions relacionats amb diferents episodis del període que s'inicia el 14 d'abril de 1931 amb la proclamació de la Segona República

Al Museu Comarcal de Manresa s'hi exposen el cartell i el programa de mà de la Festa Major de 1931, signats per Lleó Aguilar i Mas, i també els cartells dels anys 1933, d'autor desconegut, i de 1934, obra d'Evarist Basiana i Arbiell.

Un Ajuntament aconfessional


L'exposició explica com del 29 d'agost a l'1 de setembre de 1931, Manresa celebrà la primera Festa Major de la Segona República. La mostra recull com la ciutat s'engalanà i es programaren nombrosos actes com l'actuació dels Xiquets de Valls, sardanes, la II Exposició d'Artistes Manresans, el castell de focs artificials o sarsueles al Teatre Kursaal, tots amb un gran èxit de públic. 

L'exposició relata com durant el període republicà, si bé la programació de la Festa Major era similar a la dels anys anteriors, el canvi més significatiu fou que el nou Ajuntament aconfessional deixà de subvencionar i participar en els actes religiosos tradicionals de la Festa Major, com la processó amb les relíquies dels Cossos Sants o l'ofici de Festa Major a la Seu.

Exposició compartida


La mostra Visca la República! es pot veure simultàniament en diferents municipis fins l'abril de 2022 amb instal·lacions adaptades a cada museu. A més, també està disponible en la seva totalitat a través del web www.diba.cat/web/visca-la-republica on s'ofereix la possibilitat de planificar visites i crear itineraris personalitzats.

 

Participació