La Festa Major engega «Estima la nit» per prevenir agressions sexistes i consums de risc d'alcohol

Hi haurà un Punt Lila a la plaça Sant Domènec i els Àngels de Nit faran una intervenció itinerant per detectar agressions sexistes i per informar sobre els riscos del consum d'alcohol i altres substàncies

Formació per preparar nous Àngels de Nit
Formació per preparar nous Àngels de Nit | AjM
Redacció
26 d'agost del 2021
Actualitzat a la 13:53h
L'Ajuntament de Manresa tornarà a posar en marxa aquesta Festa Major la campanya Estima la nit, adreçada principalment a prevenir conductes i agressions sexistes durant la Festa Major, així com a prevenir consums de risc d'alcohol. Com l'any passat, a més, també s'informarà de totes les mesures relacionades amb la Covid-19. La campanya està liderada per les regidories de Feminismes i LGTBI, Joventut i Ciutat Saludable, amb la col·laboració de la regidoria de Cultura i Festes i de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil.

Malgrat que la pandèmia ha impedit per segon any la celebració d'actes nocturns multitudinaris, l'Ajuntament de Manresa ha optat per reeditar la campanya per tal de continuar fent visible la problemàtica de les agressions sexistes en els espais d'oci i de sensibilitzar la població de la importància de fomentar la coresponsabilitat per prevenir i aturar agressions, donant resposta així al protocol per abordar les violències masclistes a les festes populars, aprovat per ple el juliol de l'any passat. 

La campanya informativa i de sensibilització d'aquest 2021 tornarà a comptar amb un Punt Lila, amb els Àngels de Nit, amb una campanya de comunicació i amb la col·laboració de bars i restaurants, on ja s'ha fet arribar informació i consells per fer una dispensació responsable d'alcohol i recomanacions per a una festa segura i lliure d'agressions sexistes.

En aquesta ocasió, el Punt Lila s'instal·larà a la plaça Sant Domènec, entre el 26 i el 29 d'agost, de 21 a 1 h, i paral·lelament els Àngels de Nit sortiran de forma itinerant per detectar possibles agressions sexistes i informar sobre els riscos del consum d'alcohol i altres substàncies. Repartiran aigua, barretes energètiques i preservatius, materials que també es repartiran des del Punt Lila, entre altres materials informatius i de sensibilització per unes festes més segures i responsables. En tots dos llocs també s'informarà de les mesures sanitàries destinades a frenar la propagació de la Covid-19. 

Difusió del missatge
Durant la Festa Major, es farà una campanya comunicativa a través de les xarxes socials de la Festa Major, que es replicarà també a les xarxes de l'Ajuntament, de Manresa Jove, de Ciutat Saludable, del SIAD i del SAI i que es difondrà sota l'etiqueta #estimalanitmanresa. Com a novetat, es faran uns vídeos en els quals els responsables de locals del centre de la ciutat llançaran missatges de sensibilització. També s'estrenaran micro-vídeos de les professionals del Punt Lila i dels Àngels de Nit, i de persones joves que vulguin expressar com estimen la nit. La campanya també estarà present als carrers, amb una pancarta a la plaça Major i amb el repartiment de cartells en diferents punts de la ciutat.

Bus nocturn
El bus nocturn gratuït circularà tots els dies de Festa Major (del 26 al 30 d'agost). A les línies 6 i 7 (les línies de festius), que cobreixen la major part dels barris de Manresa, hi haurà un bus cada 30 minuts entre les deu i la una de la nit, una freqüència que diumenge 29 i dilluns 30 començarà a les 8.10 h. A la línia 5 el servei es prolongarà cada dia de Festa Major entre les nou i la una de la matinada, i diumenge i dilluns entre les quatre de la tarda i la una.

Com a novetats, hi haurà un bus llançadora al Palau Firal entre dos quarts de nou del vespre i la una de la nit per tal de fomentar el transport públic i la seguretat entre els que vagin a veure els concerts. I s'incorpora al bus de Festa Major el barri del Xup, amb un servei diari entre les onze i la una de la nit.

Reforç de la il·luminació a carrers
En el transcurs de la Festa Major s'incrementà la il·luminació per generar més sensació de seguretat a la baixada dels Jueus 7; carrer del Bisbe 1; carrer Botí 3; carrer de la Canal 5; Puigmercadal-Canal 6; carrer Sant Pere 4, i Sant Ignasi Malalt 2.