Antoni Daura, de la Llibreria Parcir, nou president del Gremi de Llibreters de Catalunya

Daura es marca com a prioritats del seu mandat continuar amb la introducció dels avenços tecnològics i dels formats digitals a les llibreries

Redacció
15 de febrer del 2010
576_1266245172Antoni_Daura_nou_president_Gremi_Llibreters_2
576_1266245172Antoni_Daura_nou_president_Gremi_Llibreters_2

El manresà Antoni Daura, nou president del Gremi de Llibreters. Monmar

Antoni Daura, responsable de la llibreria Llibres Parcir, a Manresa, és el nou president del Gremi de Llibreters de Catalunya després que la seva candidatura –l'única presentada– hagi estat escollida per l'assamblea general per dirigir l'entitat a les eleccions que han tingut lloc avui. Daura assumeix el càrrec en substitució d'Imma Bellafont –que continuarà com a vocal de la junta directiva– "amb la voluntat de convertir el Gremi en un lobby que actuï en benefici de les llibreries i perquè les regles del joc comercial siguin justes per a autors, editors, distribuïdors i llibreters". Daura reconeix que els "moment difícils" que viu el sector per la crisi han fet més evidents problemes com "la sobreproducció per part dels editors, una manca de diàleg fluid entre els diferents espais professionals del llibre i la competència deslleial", però vol aprofitar la situació per "redreçar tot allò que ens ha fet perdre competitivitat".

Entre els objectius del seu mandat, el nou president prioritza establir aliances per paliar "l'atomització" del sector, una feina en la qual el Gremi "ha de ser el pal de paller del col·lectiu", i continuar amb el procés d'adaptació als "nous temps" i d'introducció de les noves tecnologies a les llibreries, iniciat amb la presidència de Bellafont –a qui Daura ha volgut agrair la tasca duta a terme durant el seu mandat–."Hem d'estar preparats davant dels formats digitals que marcaran una nova forma de comercialització", afirma el nou president. També adverteix que exigirà "respecte i suport per a les nostres empreses, majoritàriament de dimensió petita i mitjana, i que es barri el pas a la temptació d'establir oligopolis". "Som un actiu molt important, de gran riquesa cultural i econòmica, que no podem deixar perdre", subratlla. Daura encapçala la nova junta integrada per 25 membres i també forma part del seu comitè executiu junt amb Jeroni Boixareu, de la llibreria Hispano Americana, de Barcelona, Josep Rovira, de La Capona, de Tarragona, Carles Peña, de L'Illa, de Mollet, i Carme Prims, de La Caixa d'Eines, de Barcelona.

Llibreter, arqueòleg i editor
El nou president del Gremi de Llibreters és responsable de la llibreria Llibres Parcir, de Manresa, on treballa des de 1985, i des de 2005 també del Petit Parcir, especialitzada en llibres per a nens i joves, còmics i edicions de butxaca. Des Parcir Edicions Selectes també s'ha dedicat a la publicació de llibres històrics i de temàtica local i comarcal.

Daura, llicenciat en Geografia i Història, ha exercit també d'arqueòleg i ha dirigit diverses excavacions i publicat llibres i articles. Accedeix a la presidència del Gremi després de ser membre de la seva junta directiva des de l'any 2000. També ha format part del jurat de guardons com el Premi Llibreter (àlbum il·lustrat), el Premi Barcanova, els Premis Lacetània de Manresa i ha promogut el Premi Parcir d'àlbum infantil i·lustrat. Actualment, coordina la revista cultural Dovella, que té per àmbit la Catalunya central i que s'edita a Manresa.