Orgue de Montserrat

Montserrat ofereix aquest mes d'agost un curs per aprofundir en l'estudi de l'orgue

Està adreçat a organistes de comunitats parroquials o religioses, estudiants i a tots els qui presten un servei musical a la litúrgia

per Redacció, 12 d'agost de 2021 a les 12:05 |
L'organista Olivier Vernet, d'esquenes, tocant la consola de l'orgue de Montserrat en una imatge de 2016 | Mar Martí
El Monestir de Montserrat celebrarà, del 23 al 28 d'agost, la XXIX edició del Curset de Formació Instrumental i Litúrgica per a organistes d'Església. Està adreçat a tots els qui exerceixen d'organista en una comunitat parroquial o religiosa, a estudiants que volen aprofundir el seu repertori d'orgue i a tots els qui, amb un o altre instrument, presten un servei musical a la litúrgia. El temari se centra en l'orgue com a instrument d'acompanyament i de repertori litúrgic. El nivell bàsic recomanat per a la inscripció és el Cicle inicial de Grau mitjà o bé Grau elemental o l'equivalent.

Les matèries que es treballaran en el Curset són: Cant gregorià, Teologia sagramental, Teoria, pràctica i anàlisi de l'acompanyament tonal i modal, Tècnica organística, i Repertori litúrgic a partir de les obres que cada alumne voldrà treballar.


Els professors seran el P. Joan M. Mayol, monjo de Montserrat (Teologia sagramental); G. Lluís M. Miralvés, monjo director del cor monàstic (Cant gregorià); G. Ramon Oranias, monjo i organista (Anàlisi tonal i modal); Pau Riuró, organista de Santa Maria de Castelló d'Empúries (Tècnica, Acompanyament i Repertori); Lorién Santana, organista i mestre de capella de la Concepció de Barcelona (Tècnica, Acompanyament i Repertori); i Pierre Vidal, organista de la catedral de Perpinyà (Acompanyament i Repertori). El coordinador és el G. Ramon Oranias. Informació i inscripcions: M. Dolors Casanovas (Tel. 626 924 414 / correu-e mdcasanovas51@gmail.com).

El Curset també inclou l'assistència al concert d'Ana Aguado, professora d'orgue del Conservatori Superior de Màlaga, que tindrà lloc dilluns 23 d'agost, a les 19.30h, a la Basílica de Santa Maria. La conferència L'orgue i els altres instruments. Orgueneria i tímbrica de l'orgue, a càrrec del G. Ramon Oranias, i una sortida de visita a l'orgue restaurat i ampliat de la parròquia de Cabrils (Maresme).


El Curset de Formació per a Organistes d'Església de Montserrat s'ofereix a totes les diòcesis catalanes, amb el patronatge de la Conferència Episcopal Tarraconense, la Facultat Antoni Gaudí d'Història, Arqueologia i Arts cristianes (Ateneu Universitari Sant Pacià) i la Fundació Abadia de Montserrat 2025.

 

Participació