Montserrat ofereix aquest mes d'agost un curs per aprofundir en l'estudi de l'orgue

Està adreçat a organistes de comunitats parroquials o religioses, estudiants i a tots els qui presten un servei musical a la litúrgia

L'organista Olivier Vernet, d'esquenes, tocant la consola de l'orgue de Montserrat en una imatge de 2016
L'organista Olivier Vernet, d'esquenes, tocant la consola de l'orgue de Montserrat en una imatge de 2016 | Mar Martí
Redacció
12 d'agost del 2021
Actualitzat a les 12:13h
El Monestir de Montserrat celebrarà, del 23 al 28 d'agost, la XXIX edició del Curset de Formació Instrumental i Litúrgica per a organistes d'Església. Està adreçat a tots els qui exerceixen d'organista en una comunitat parroquial o religiosa, a estudiants que volen aprofundir el seu repertori d'orgue i a tots els qui, amb un o altre instrument, presten un servei musical a la litúrgia. El temari se centra en l'orgue com a instrument d'acompanyament i de repertori litúrgic. El nivell bàsic recomanat per a la inscripció és el Cicle inicial de Grau mitjà o bé Grau elemental o l'equivalent.

Les matèries que es treballaran en el Curset són: Cant gregorià, Teologia sagramental, Teoria, pràctica i anàlisi de l'acompanyament tonal i modal, Tècnica organística, i Repertori litúrgic a partir de les obres que cada alumne voldrà treballar.

Els professors seran el P. Joan M. Mayol, monjo de Montserrat (Teologia sagramental); G. Lluís M. Miralvés, monjo director del cor monàstic (Cant gregorià); G. Ramon Oranias, monjo i organista (Anàlisi tonal i modal); Pau Riuró, organista de Santa Maria de Castelló d'Empúries (Tècnica, Acompanyament i Repertori); Lorién Santana, organista i mestre de capella de la Concepció de Barcelona (Tècnica, Acompanyament i Repertori); i Pierre Vidal, organista de la catedral de Perpinyà (Acompanyament i Repertori). El coordinador és el G. Ramon Oranias. Informació i inscripcions: M. Dolors Casanovas (Tel. 626 924 414 / correu-e mdcasanovas51@gmail.com).

El Curset també inclou l'assistència al concert d'Ana Aguado, professora d'orgue del Conservatori Superior de Màlaga, que tindrà lloc dilluns 23 d'agost, a les 19.30h, a la Basílica de Santa Maria. La conferència L'orgue i els altres instruments. Orgueneria i tímbrica de l'orgue, a càrrec del G. Ramon Oranias, i una sortida de visita a l'orgue restaurat i ampliat de la parròquia de Cabrils (Maresme).

El Curset de Formació per a Organistes d'Església de Montserrat s'ofereix a totes les diòcesis catalanes, amb el patronatge de la Conferència Episcopal Tarraconense, la Facultat Antoni Gaudí d'Història, Arqueologia i Arts cristianes (Ateneu Universitari Sant Pacià) i la Fundació Abadia de Montserrat 2025.