La Festa Major de Manresa es descentralitza, però manté les precaucions de l'any passat

Recupera les visites a la Manresa Desconeguda, farà un espai de foc al camp de futbol de la Salle, i el Castell de Focs també tindrà diversos punts per seguir des de casa

Presentació de la Festa Major de Manresa, aquest divendres al Parc de Can Font
Presentació de la Festa Major de Manresa, aquest divendres al Parc de Can Font | Pere Fontanals
06 d'agost del 2021
Actualitzat el 09 d'agost a les 15:14h
La Festa Major de Manresa mantindrà les precaucions que va engegar l'any passat amb l'esclat de la pandèmia del coronavirus, i evitarà qualsevol espectacle o acte que suposi l'agrupació descontrolada de persones, segons han explicat aquest divendres en roda de premsa la regidora de Cultura, Anna Crespo, i el president de Manresa de Festa, Joan Orriols.

La festa, però, incorpora diversos escenaris nous que ajuden a mantenir aquest respecte a les mesures anti-Covid, però que també permeten descentralitzar la programació. En aquest sentit, s'incorpora el Parc de Can Font per als espectacles de petit format, i també el camp de futbol de l'escola la Salle, on hi haurà un espai de foc, en format Mostra del Correfoc, però que manté la sorpresa de Xàldiga fins a última hora, tot i que ja han avançat que el "públic serà espectador sense poder-se incorporar al foc".

Un altre dels espais que s'incorporen a la Festa Major és l'exterior del Palau Firal, on tindran lloc els concerts de gran format, tot i que quedaran reduïts a 950 espectadors. Els Buhos, Pot Petit, El Quinto Carajillo o Itaca Band, entre d'altres, passaran per aquest espai "després de l'èxit de l'experiència del Vibra Festival", segons ha explicat Crespo.

El Castell de Focs, que acostuma a aplegar més de 25.000 persones a l'entorn del Parc de l'Agulla, també es diversificarà en diversos espais. Inicialment es farà al Museu de la Tècnica i a la plaça Milcentenari que "en principi permetrà veure els focs des de casa sense necessitat de desplaçar-se", ha explicat Orriols, i "tot seguit se'n faran de més petits des de diversos terrats de Manresa, seguint l'experiència que es va fer per la Festa de la Llum".

La plaça Porxada acollirà els actes de cultura popular, l'Anònima els de mitjà format, inclosa la trobada de bateries, la imatgeria es tornarà a mostrar al teatre Conservatori, junt amb altres actes, la Microscopies es desplaçarà al Parc Lluvià, on Àngels Freixanet instal·larà l'obra permanent.

Finalment, la Festa Major d'enguany recuperarà les visites a la Manresa Desconeguda, que l'any passat no es van poder fer, i se centrarà en la Fàbrica del Salt i les restes arqueològiques descobertes a l'entorn de la Torre Santa Caterina.

"Tot el programa s'ha dissenyat seguint les indicacions més restrictives de les mesures anti-Covid", ha indicat la regidora, que ha afegit que els actes que s'han programat més tard començaran a 2/4 d'11 i que, per tant, no es veuran afectats pel toc de queda.

Les entrades, a un euro per evitar cadires buides
La Festa Major té un caràcter popular i els seus actes són sempre gratuïts. Malgrat això, enguany s'ha decidit fer pagar un euro per entrada per evitar l'estampa de cadires buides que es va veure en alguns actes. El protocol Covid obliga a habilitar recintes tancats, amb control d'aforament, i amb reserva prèvia d'entrades.

L'any passat, aquesta reserva va ser gratuïta, i hi va haver persones que, després de reservar, no van assistir als actes ni van avisar tampoc que no hi assistirien, la qual cosa va provocar que hi hagués ciutadans que es quedessin fora d'alguns espectacles mentre a dins hi havia cadires buides. Per evitar aquestes situacions, s'ha decidit fer pagar un euro en tots aquells actes que organitza l'Ajuntament. Pel que fa als espectacles que organitzen les entitats (els de foc a La Salle i els de la plaça Porxada) seran gratuïts.

Les entrades es posaran a disposició de la ciutadania a partir del dia 19 d'agost a través de la web de la Festa Major de Manresa, on en els propers dies es publicarà la relació completa d'actes. Mentrestant, els actes es poden consultar a la web de l'Ajuntament de Manresa.
 

Programa de la Festa Major de Manresa 2021 by La muntanya russa on Scribd