El celler Abadal presenta l'Abadal Arboset 2017, qualificat amb 94 punts per la Guia Peñín 2022

Prové d'una petita vinya distribuïda en terrasses, Vinya Arboset, ubicada enmig d'un paisatge de bosc amb ceps d'uns 80 anys d'edat

La tina de pedra seca a la Vinya Arboset
La tina de pedra seca a la Vinya Arboset | Abadal
Redacció
05 d'agost del 2021
Actualitzat a les 7:13h
L'Abadal Arboset 2017,  primera anyada del nou vi d'Abadal que ha sortit al mercat aquest mes de juliol, ha estat qualificat amb 94 punts per la Guía Peñín de los Vinos de España 2022. El vi, que va entrar en el grup de Recata de los mejores vinos del año de la Guía Peñín, s'ubica amb aquesta puntuació entre els vins més ben valorats de l'Estat. 

Fruït de la continuïtat de l'experiència assolida durant anys d'investigació, neix l'Abadal Arboset; un vi extrem, profund i autèntic, de marcada tipicitat paisatgística, que expressa amb puresa i sinceritat els elements més identitaris d'Abadal, com són el territori i el paisatge, la cerca de la singularitat i la tipicitat, i la posada en valor de les varietats tradicionals de la comarca del Bages.  

Prové d'una petita vinya distribuïda en terrasses, Vinya Arboset, ubicada enmig d'un paisatge de bosc amb ceps d'uns 80 anys d'edat i on hi conviuen 10 varietats històriques diferents, blanques i negres, a partir de les quals s'ha elaborat el vi (principalment Mandó, Picapoll, Sumoll, i també Punxó Fort, Cap Pelat, Cua de Moltó, Malvasia de Manresa, Pansera, Fumat i Cap Negre). És l'única vinya que actualment conserva una tina de pedra seca al seu interior.  

Elaborat a peu de vinya, tal i com es feia en el passat, fermenta dins de la tina de pedra seca. Patrimoni històric únic a la comarca del Bages, les tines de pedra seca són el testimoni viu de l'època d'esplendor de l'activitat vinícola a la regió -responent a les necessitats dels viticultors i del terreny, van aparèixer a finals dels segle XVI i es van estendre els segles XVIII i XIX coincidint amb el creixement de la vinya al Bages-.  

Per elaborar el vi es realitza una única fermentació, durant la qual s'incorpora una part de la rapa del raïm, mitjançant el brescat tradicional -consistent en aixafar el raïm suaument amb els peus, sobre un post, deixant caure el most, les pells i la rapa a l'interior de la tina-. La maceració es treballa mitjançant pigeage manual. Un cop extret de la tina, el vi passa per una criança de dotze mesos, dels quals un 60% del vi en àmfora d'argila i, l'altre 40%, resta en bóta de roure de 500 litres.   

De color vermell cirera, de capa lleugera, a copa parada hi destaca la fruita de bosc amb sensacions de fruita cítrica i d’herba aromàtica, com a reflex clar de l’entorn que envolta el vi. Records especiats i de sotabosc, aromes de fruita madura amb sensacions licoroses, tocs de regalèssia i lleugers records florals, amb una constant balsàmica (pinassa, romaní, espígol,...). El record aromàtic confirma la riquesa afruitada (maduixa de bosc, magrana, cirera) recolzada damunt d’ una fragància d’anisats, fonoll i marialluïsa que li donen profunditat.