Manresa entra de ple a l'Any Ignasià

El Superior General de la Companyia de Jesús, el P. Arturo Sosa SJ, ha presidit l'eucaristia, ha beneït els mosaics de l'artista Marko Rupnik i ha obert la Porta del Jubileu de la Cova

El P. Arturo Sosa SJ, beneint la Porta del Jubileu de la Cova de Sant Ignasi
El P. Arturo Sosa SJ, beneint la Porta del Jubileu de la Cova de Sant Ignasi | AjM
01 d'agost del 2021
Actualitzat a les 11:07h
Manresa ha entrat aquest dissabte en la celebració de l'Any Ignasià que celebra els 500 anys de la conversió d'Ignasi de Loiola que va culminar amb l'escriptura dels Exercicis Espirituals. El Superior General de la Companyia de Jesús, el P. Arturo Sosa SJ, ha presidit aquest dissabte l'eucaristia des del Santuari de la Cova de Sant Ignasi, que ha estat concelebrada per l'Assistent de la Companyia de Jesús per a l'Europa Meridional, el P. Cipriano Díaz SJ; el Superior Provincial dels Jesuïtes a Espanya, el P. Antonio España SJ; i el Superior dels Jesuïtes a Manresa, el P. Lluís Magriñà SJ.

L'eucaristia ha viscut dos moments molt especials. Per una part, la inauguració oficial i benedicció dels mosaics de l'artista Marko Rupnik, que des del passat mes d'abril estan instal·lats al Santuari de la Cova, on ocupen les capelles laterals i les parets que envolten l'interior de la porta d'entrada, i mostren el pelegrinatge cristià a través dels Exercicis Espirituals. 

De l'altra,  l'obertura de la Porta del Jubileu del Santuari, que s'uneix d'aquesta manera a la celebració de l'Any Ignasià. Es tracta de la porta que donava accés a la Santa Cova des de 1625 i al llarg de tres segles, fins a principis del segle XX. Ara està situada a l'espai d'acollida que uneix el Santuari i la Cova. Els pelegrins podran creuar-la, en un gest senzill però dotat d'un profund simbolisme, ja que és signe de reconciliació amb un mateix, amb Déu i amb els altres. Durant aquest any es convida a qualsevol persona a realitzar obres solidàries, unir-se a les oracions del Papa i participar activament a la celebració de l'Any Ignasià. 

A l'acte hi va ser present la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, i l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, a banda d'altres regidors de l'Ajuntament. Al matí, l'alcalde de Manresa havia transmès al Superior General de la Companyia de Jesús, els actes que la ciutat preparava amb el nom de Manresa 2022. La cerimònia ha estat retransmesa per Youtube a tot el món, amb parts dels parlaments que s'han fet en anglès i francès.

Durant la cerimònia, el Superior General de la Companyia de Jesús, ha glosat la relació d'Ignasi amb Manresa, i el que va trobar a la ciutat durant 11 mesos, que el va convertir, i li va donar "eines per entendre millor el llenguatge de Déu i ajudar els altres a fer-lo entendre". Sosa va assegurar que l'Any Ignasià "és una oportunitat per rebre a Manresa el que va seduir Ignasi de Loiola".

Arturo Sosa va ser divendres a Barcelona on va concelebrar una eucaristia a la basílica de Santa Maria del Mar amb l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i aquest diumenge ha visitat el monestir de Montserrat on també participa a l'eucaristia. Ignasi de Loiola va ser a Montserrat just abans d'arribar a Manresa, i a Barcelona, just després. Sosa, també ha visitat ell Santuari de Sant Pere Claver, a Verdú, poble natal del sant jesuïta català Pere Claver.

Sant Ignasi i Catalunya
L'Any Ignasià és una celebració molt significativa per a la Companyia de Jesús a Catalunya, que permetrà recordar la vinculació d'Ignasi de Loiola, en especial a tres llocs: Barcelona, Montserrat i Manresa, ciutat que va tenir un paper fonamental a la seva biografia. 

Després de la ferida a Pamplona i de la recuperació a Loiola, Ignasi decideix posar-se en camí i peregrina de Loiola a Manresa, recorregut que ha donat lloc al Camí Ignasià. Arriba a Montserrat el 21 de març de 1522, on deixa l'espasa als peus de la Verge de Montserrat i substitueix el vestit de cavaller per una tela de sac, símbol del pelegrí.

El 25 de març arriba a Manresa on haurà de quedar-se prop d'un any, ja que no pot emprendre el viatge a Terra Santa que tenia previst. A Manresa, tal i com ell mateix escriu a la seva autobiografia, viu una profunda experiència espiritual que el transforma per sempre. Per aquest motiu, la ciutat on avui la Companyia de Jesús compta amb el Centre Internacional d'Espiritualitat Cova de Sant Ignasi, és un dels llocs fundants de l'espiritualitat ignasiana. 


Ignatius 500, l'Any Ignasià
Amb Ignatius 500, la Companyia de Jesús celebra el cinquè centenari d'una experiència que va transformar per sempre al seu fundador, Ignasi de Loiola, i va donar lloc a una espiritualitat "que ha facilitat la trobada amb Déu de multitud de persones de generació en generació". 

Ignatius 500 se celebra a tot el món des del 20 de maig de 2021, aniversari de la ferida que va patir Ignasi a Pamplona, i fins el 31 de juliol de 2022. Al llarg d'aquest any tenen lloc diverses celebracions, actes, campanyes i publicacions per a rememorar l'experiència que va viure Ignasi però, sobretot, com s'entén i com es viu aquesta experiència a l'actualitat. A Manresa, el programa de Manresa 2022 agafa distància de la litúrgia i prepara un programa relacionat amb l'espiritualitat i la cultura.

Per al Superior Provincial dels Jesuïtes a Espanya, Antonio España SJ se celebra “la transformació de la seva mirada, del seu ésser, de la seva forma de cuidar i de la seva forma de viure", que va passar entre maig de 1521 i febrer de 1523 a Loiola, a Manresa i en el camí entre totes dues localitats, després de caure ferit a Pamplona. “Aquest contratemps va colpejar la seva vida de forma momentània, i en va sortir un procés de canvi, de transformació i superació". 

En paraules del coordinador de l'Any Ignasià, el jesuïta Abel Toraño SJ, "Ignasi connecta amb tota persona que vulgui portar una vida plena. Ens ensenya que va ser necessari parar-se, fer silenci, pensar, adonar-se que tenia una interioritat que desconeixia".