La Fundació Independència i Progrés es dissol i passa el seu llegat a una entitat

Foment de la Memòria Popular assumirà els seus recursos i agenda a finals de 2021

Josep Huguet serà el darrer president de la Fundació Independència i Progrés
Josep Huguet serà el darrer president de la Fundació Independència i Progrés | Adrià Costa
Redacció
30 de juliol del 2021
Actualitzat a la 13:43h
Aquest dijous dia 29 de juliol ha tingut lloc la darrera assemblea de socis de la Fundació Independència i Progrés

En primer lloc s'ha adoptat la decisió de dissoldre la Fundació a finals del 2021 i traspassar els seus recursos i l'agenda d'activitats a la nova entitat ja legalitzada Foment de la Memòria Popular. S'ha elegit com a president Josep Huguet en substitució del recentment traspassat Joan Badia. Formen part de la junta de l'entitat: Lluís Matamala, Francesc Comas, Joan Ma Serra i Domènec Cucurella. Els arguments per deixar de ser Fundació i passar a ser entitat cultural son per evitar les excessives càrregues burocràtiques que suposa el manteniment d'una Fundació.

En segon lloc, en l'assemblea es va valorar positivament la trajectòria de la darrera dècada, presidida per Joan Badia. En aquesta etapa, sense cap subvenció pública, s'ha tirat endavant el 300 aniversari del 1714, amb la posada en marxa de la ruta de les ciutats cremades amb exposicions i instal·lació de plaques commemoratives a diversos llocs de Manresa. També s'ha promogut la posada en valor del periodista Josep M. Planes amb la creació del premi que porta el seu nom i promovent el seu reconeixement com a manresà i la col·locació de plaques commemoratives. La memòria d'un altre personatge que s'està promovent és la de l'exjesuïta escodinaire Joan Vilar a la memòria del qual es dediquen les jornades anuals que porten el seu nom. 

Algunes de les darreres activitats promogudes han estat l'exposició Supervivents i resistents 1939-1959, dedicada a posar en valor la resiliència de la gent després de la derrota de la Guerra Civil, que s'ha fet circular per instituts i biblioteques.

A l'entorn seu es van organitzar una sèrie d'actes que es poden trobar a aquest l'enllaç. O bé la impulsió d'homenatges a Josep Junyent i Lluís Calderer.

Tots aquests anys la Fundació ha continuat impulsant activitats que ja havia iniciat des dels orígens. Durant molt de temps es van organitzar cicles de xerrades de conscienciació sobre història, llengua, economia i moviments independentistes al món. Es va instituir el Premi Estelada.

25 anys d'història
Nascuda a mitjans dels 90, en uns moments en què l'objectiu de la independència només el defensava un partit amb poca incidència, la Fundació va impulsar la celebració unitària de l'11 de setembre i de l'afusellament de Companys

El tarannà de la Fundació va definint-se com el d'una start up cultural que engega projectes d'interès general que passin a ser estructurals i que siguin assumits per entitats o institucions públiques de forma permanent.

Aquesta funció de llançadora cultural s'ha complert amb les commemoracions de l'11 de setembre assumides ara per altres entitats i la de Companys per Òmnium. Del Premi Planes el relleu ha estat assumit pel Col·legi de Periodistes i l'Ajuntament. 

En tercer lloc en la mateixa assemblea doble, de la Fundació i de l'Entitat naixent Foment de la Memòria Popular, es va informar dels projectes actualment en marxa de cara a la tardor d'enguany.

Primer: l'estudi històric i commemoració sobre la Unió Socialista del Bages que l'any 2020 complia 50 anys de la seva fundació. En aquests moments el periodista Xavier Domènech i l'historiador Genís Frontera estan culminant el treball de recerca fet a partir de multitud d'entrevistes personals que posteriorment seran transcrites i editades en vídeo en una web que es cedirà a l'entitat Memòria i Història de Manresa. L'acte de presentació que es farà públic al seu moment es situarà al principi del mes d'octubre.

Segon: es prepara la celebració de la cinquena Jornada Joan Vilar a finals de setembre al Casal de les Escodines amb una programa centrat en l'espiritualitat i el Compromís social, organitzat conjuntament amb la AVV Escodines i Justícia i Pau.

Tercer: S'està impulsant juntament amb Òmnium, Memòria.cat i Centre d'Estudis del Bages la celebració del 50è aniversari de la creació de l'Assemblea del Bages i de Catalunya, principal instrument transversal de lluita antifranquista als inicis del mes de novembre.

Quart: continuació de la circulació per escoles i biblioteques de l'exposició Supervivents i resistents

Cinquè: preparació en col·laboració amb Òmnium Cultural en la divulgació de la ruta literària manresana.