Festa Major de Manresa 2021

L'arquitecta i activista Itziar González Virós serà la pregonera de la Festa Major de Manresa 2021

El Teatre Conservatori de Manresa acollirà el dissabte 28 d'agost el Pregó Institucional de la Festa Major de Manresa

per Redacció, 28 de juliol de 2021 a les 11:04 |
Itziar González Virós | Dolors Pena Buxó
Itziar González Virós pronunciarà el Pregó Institucional de la Festa Major de Manresa, que tindrà lloc al Teatre Conservatori, el dissabte, 28 d'agost, a 2/4 d'1 del migdia. A causa de la pandèmia de la Covid, per primer cop el pregó de la Festa Major se celebrarà fora de l'edifici consistorial. El Conservatori ja va acollir el Pregó Institucional de la Festa de la Llum, el 20 de febrer passat. Per la Festa Major de l'any 2020 es va cancel·lar el pregó.

González és la primera arquitecta que pronunciarà el Pregó de Festa Major i ha estat escollida pel seu punt de vista social de l'arquitectura i l'urbanisme, molt especialment en un moment com l'actual, en què hi ha un replantejament global d'aspectes com l'espai públic, el dret a l'habitatge, la mobilitat sostenible, la regeneració de teixits urbans, etc. Itziar González Virós té una mirada inclusiva i feminista i ha treballat aspectes com el decreixement o l'habitatge social. Igualment, l'arquitecta barcelonina s'ha especialitzat en teixits socials complexos i històrics, una tasca que lliga amb els projectes de revitalització del Centre Històric de Manresa.


Per assistir al pregó institucional caldrà reservar entrada, a partir del 24 d'agost. Es podrà fer on-line a la web www.kursaal.cat o bé presencialment a les taquilles del Teatre Kursaal, els matins de dimarts a dissabte d'11 a 13 h i de 18 a 20 h.

Una llarga trajectòria professional vinculada a l'àmbit social i polític


Arquitecta i urbanista per l'ETSAB (UPC), Itziar González Virós (Barcelona, 1967) va obrir el 1996 el seu estudi professional a Barcelona i es va especialitzar en decreixement urbà, optimització d'habitatges públics, rehabilitació de centres històrics urbans i edificacions en el medi rural.

Ha estat professora associada del Departament de Composició Arquitectònica de l'ETSAB (UPC) i s'ha especialitzat en processos de mediació i resolució de conflictes entre ciutadania i administració, a través del disseny i coordinació de la participació i cooperació ciutadana en matèria d'urbanisme i obra pública.

Fou regidora del Districte de Ciutat Vella de la ciutat de Barcelona des del 2007 fins al 2010. Des del 2012 participa activament en els moviments socials, i és membre fundadora del grup promotor del Parlament Ciutadà i presidenta de l'Observatori ciutadà contra la corrupció. Amb la UTE km ZERO, va guanyar, el 2017, el concurs internacional per a la transformació integral de la Rambla de Barcelona.

És directora del curs Arquitectura social de l'Escola Sert del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya COAC. És autora de la restauració del llibre d'Alexandre Cirici Barcelona pam a pam i de la seva actualització Per no perdre peu (Comanegra, 2012), del llibre Revoltes juntament amb Iago Otero (Dau,2014) i de La força per canviar les coses amb Arcadi Oliveres (Angle, 2015). El 2020 ha realitzat la recerca de Cooperació ciutadana i prevenció de la corrupció a l'urbanisme amb una subvenció de l'Agència de Transparència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

Participació