Manresa 2022

Dissabte s'obrirà la Porta del Jubileu de la Cova en celebració dels 500 anys de la conversió d'Ignasi de Loiola

El Superior General de la Companyia de Jesús, el P. Arturo Sosa SJ, presidirà la celebració de l'Eucaristia de commemoració

per Redacció, 26 de juliol de 2021 a les 11:24 |
Sant Ignasi en els mosaics de l'artista Marko Rupnik | Companyia de Jesús
El passat 20 de maig va començar a Pamplona Ignatius 500, l'Any Ignasià, que commemora el cinquè centenari de la conversió d'Ignasi de Loiola. A finals de juliol, coincidint amb la festivitat de Sant Ignasi, hi haurà un altre dels moments importants en la celebració d'Ignatius 500. En aquesta ocasió serà a la Basílica de Santa María del Mar, a Barcelona, i al Santuari de la Cova de Sant Ignasi, a Manresa. El Superior General de la Companyia de Jesús, el P. Arturo Sosa SJ es desplaçarà a aquests llocs tan significatius en la biografia d'Ignasi. 

Celebració de la festivitat de Sant Ignasi a Manresa


El dia 31 de juliol, a Manresa, tindrà lloc la celebració de l'Eucaristia a 2/4 de 8 de la tarda, des del Santuari de la Cova de Sant Ignasi, i retransmesa online. Estarà presidida pel P. Arturo Sosa SJ i concelebrada per l'Assistent de la Companyia de Jesús per a l'Europa Meridional, el P. Cipriano Díaz SJ; el Superior Provincial dels Jesuïtes a Espanya, el P. Antonio España SJ; i el Superior dels Jesuïtes a Manresa, el P. Lluís Magriñà SJ.

Manresa és un dels escenaris centrals en la commemoració d'aquest Any Ignasià. Per aquest motiu, la ciutat ha impulsat el projecte Manresa 2022, per a potenciar el llegat patrimonial i els valors ignasians. Ignasi va arribar a la ciutat el març de 1522, on va passar uns mesos decisius i va experimentar una profunda experiència espiritual, que es troba a l'origen dels Exercicis Espirituals.

L'Eucaristia del dia 31 de juliol serà una celebració solemne, amb dos moments molt especials. Per una part, la inauguració oficial dels mosaics de l'artista Marko Rupnik, que des del passat mes d'abril estan instal·lats al Santuari de la Cova. Ocupen les capelles laterals i les parets que envolten l'interior de la porta d'entrada, i mostren el pelegrinatge cristià a través dels Exercicis Espirituals. 

També tindrà lloc l'obertura de la Porta del Jubileu del Santuari, que s'uneix d'aquesta manera a la celebració de l'Any Ignasià. Es tracta de la porta que donava accés a la Santa Cova des de 1625 i al llarg de tres segles, fins a principis del segle XX. Ara està situada a l'espai d'acollida que uneix el Santuari i la Cova. Els pelegrins podran creuar-la, en un gest senzill però dotat d'un profund simbolisme, ja que és signe de reconciliació amb un mateix, amb Déu i amb els altres. Durant aquest any es convida a qualsevol persona a realitzar obres solidàries, unir-se a les oracions del Papa i participar activament a la celebració de l'Any Ignasià. 

Para assistir a l'Eucaristia del 31 de juliol és necessari inscriure's prèviament en el correu santuari@covamanresa.cat i esperar confirmació. L'acte comptarà amb les limitacions d'aforament i mesures de seguretat necessàries. Per facilitar la participació de totes les persones que ho vulguin, la retransmissió en directe es podrà seguir en aquest enllaç

Sant Ignasi i Catalunya


Aquesta és una celebració molt significativa per a la Companyia de Jesús a Catalunya, que permetrà recordar la vinculació d'Ignasi de Loiola, en especial a tres llocs: Barcelona, Montserrat i Manresa, ciutat que va tenir un paper fonamental a la seva biografia. 

Després de la ferida a Pamplona i de la recuperació a Loiola, Ignasi decideix posar-se en camí i peregrina de Loiola a Manresa, recorregut que ha donat lloc al Camí Ignasià. Arriba a Montserrat el 21 de març de 1522, on deixa l'espasa als peus de la Verge de Montserrat i substitueix el vestit de cavaller per una tela de sac, símbol del pelegrí. El 25 de març arriba a Manresa on haurà de quedar-se prop d'un any, ja que no pot emprendre el viatge a Terra Santa que tenia previst. A Manresa, tal i com ell mateix escriu a la seva autobiografia, viu una profunda experiència espiritual que el transforma per sempre. Per aquest motiu, la ciutat on avui la Companyia de Jesús compta amb el Centre Internacional d'Espiritualitat Cova de Sant Ignasi, és un dels llocs fundants de l'espiritualitat ignasiana. 

Durant la seva estada a Catalunya amb motiu dels actes de l'Any Ignasià, el P. Arturo Sosa SJ també realitzarà una visita al Monestir de Montserrat i al Santuari de Sant Pere Claver, a Verdú, poble natal del sant jesuïta català Pere Claver. 

L'Any Ignasià


Amb Ignatius 500, la Companyia de Jesús celebra el cinquè centenari d'una experiència que va transformar per sempre al seu fundador, Ignasi de Loiola i va donar lloc a una espiritualitat que ha facilitat la trobada amb Déu de multitud de persones de generació en generació. 

Ignatius500 se celebra a tot el món des del 20 de maig de 2021, aniversari de la ferida que va patir Ignasi a Pamplona, i fins el 31 de juliol de 2022. Al llarg d'aquest any tenen lloc diverses celebracions, actes, campanyes i publicacions per a rememorar l'experiència que va viure Ignasi però, sobretot, com s'entén i com es viu aquesta experiència a l'actualitat. 

Per al Superior Provincial dels Jesuïtes a Espanya, Antonio España SJ se celebra “la transformació de la seva mirada, del seu ésser, de la seva forma de cuidar i de la seva forma de viure", que va passar entre maig de 1521 i febrer de 1523 a Loiola, a Manresa i en el camí entre totes dues localitats, després de caure ferit a Pamplona. “Aquest contratemps va colpejar la seva vida de forma momentània, i en va sortir un procés de canvi, de transformació i superació". 

En paraules del coordinador de l'Any Ignasià, el jesuïta Abel Toraño SJ, "Ignasi connecta amb tota persona que vulgui portar una vida plena. Ens ensenya que va ser necessari parar-se, fer silenci, pensar, adonar-se que tenia una interioritat que desconeixia". 

 

Participació