«Endevina endevinalles», el llibre d'una manresana per aprendre anglès que ja porta cinc reimpressions

Èlia Muñoz, que té una acadèmia d'idiomes a Cantàbria, ha traslladat al llibre la seva experiència a l'aula: "quan se'ns planteja un repte i ens hem d’esforçar, tots volem mostrar la millor versió de nosaltres mateixos"

La manresana Èlia Muñoz mostra un exemplar d'«Endevina endevinalles»
La manresana Èlia Muñoz mostra un exemplar d'«Endevina endevinalles» | Arxiu particular
22 de juliol del 2021
Actualitzat a les 10:21h
"Observant els alumnes, vaig veure que creant reptes i jocs aprenien molt més ràpid el vocabulari, així que vaig decidir crear una endevinalles per a les paraules que havíem aprés a la darrera classe". Aquesta és la llavor del llibre per a l'aprenentatge d'anglès Endevina endevinalles (Suseya ediciones) que la manresana Èlia Muñoz va publicar el febrer passat, que ja s'ha publicat en castellà i català i que, després d'esgotar-se en una setmana, ja porta cinc reimpressions.

Amb les endevinalles a la pissarra, Muñoz va observar com els més petits milloraven la comprensió lectora, a la vegada que després de llegir les endevinalles a classe en veu alta també milloraven la pronunciació. "El resultat era molt efectiu al veure que eren capaços de recordar les paraules que havíem vist a la última classe", assegura a NacióManresa. "Quan se'ns planteja un repte i ens hem d’esforçar, tots volem mostrar la millor versió de nosaltres mateixos", raona.

Té una acadèmia d'idiomes a Cantàbria
L'Èlia Muñoz va néixer a Manresa el 1979, va estudiar a la Joviat i es va treure la carrera de Turisme. Va tenir feines relacionades amb el turisme i va fer classes d'anglès a particulars i a l'acadèmia English Planet. Fins que, als 26 anys, amb el seu marit, es van traslladar a Comillas, Cantàbria, d'on és originari ell. Allà hi té una acadèmia d'idiomes on hi ensenya anglès, francès i castellà, tant per a nens com per a adults.

"Vaig anar acumulant endevinalles a classe fins a tenir-ne 247 que, després de revisar-les, vaig agrupar en 13 temes", explica. Endevina endevinalles va sortir primer en castellà per al seu públic local, però al veure l'èxit que tenia també al Bages on encara hi manté la família i contactes, el va publicar en català. Ara, entre una versió i l'altra, acumula cinc reimpressions.

El vocabulari que conté Endevina endevinalles està recomanat per a nens de 5 a 9 anys, que es el vocabulari que es demana per aprovar els exàmens de Cambridge, especialment el nivell Starters. Al final del llibre es troben les solucions que estan agrupades per temes, "el que ens a serveix com a diccionari monotemàtic per cada un dels 13 temes", aclareix.

El primer de cinc, o més...
L'èxit d'Endevina endevinalles ha convençut Muñoz a planificar la sortida de quatre llibres més que, seguint la mateixa metodologia, cobriran dos nivells més d'anglès, i els altres dos seran monotemàtics, sobre el Nadal i sobre Halloween. El segon nivell d'Endevina endevinalles té previst que vegi la llum a finals d'any.

Però la manresana no es queda aquí, ja que de cara a finals d’any també publicarà un llibre de contes per a nens de primària, que pugin llegir ells sols, amb vocabulari i estructures gramaticals que pugin entendre. "A vegades veig contes que tenen condicionals, presents perfectes i altres estructures que els nens no han vist a classe, i això els pot desmotivar i frustrar a l’hora de triar un conte en anglès", explica.

"La bona rebuda que ha tingut aquest primer llançament m'ha encoratjat a crear material en aquest sentit. El meu objectiu és facilitar l’idioma i que els nens es sentin còmodes a l’hora de poder llegir un conte per ells mateixos", resumeix, "es important fer-los sentir autònoms en aquest tasca".

Al Bages, el llibre és a la venda a la Llibreria Parcir, i també es pot trobar arreu, en llibreries especialitzades, així com online.