Energies renovables

Ampans instal·la plaques solars als seus equipaments

L'entitat preveu autogenerar fins a 142.200/ kwh d'energia anuals i estalviar l'emissió de 68 tones de CO2 anuals a l'atmosfera

per Redacció, 20 de juliol de 2021 a les 11:51 |
Vista zenital de les plaques a Ampans | Ampans
Amb la voluntat de reduir l'impacte mediambiental, Ampans fa una aposta creixent per l'energia neta i sostenible. En aquest sentit, l'entitat que acompanya persones amb discapacitat intel·lectual, ha desplegat una política de gestió ambiental que pretén l'optimització de recursos i la gestió responsable, com a dos dels eixos fonamentals de l'actuació ambiental de l'entitat, que aquest any ha fet un pas decidit en la instal·lació de plantes fotovoltaiques a diversos dels seus equipaments assistencials i laborals. També en aquest sentit, l'aplicació de criteris d'edificació sostenible en els seus equipaments -nous o remodelats- amb pautes zero emissions és una altra de les directrius implementades per l'entitat.

Així, en el que portem d'aquest 2021, ha finalitzat la instal·lació de plaques solars al Centre Ocupacional Les Bases (Manresa) i al Centre Ocupacional La Llum (Comabella, Santpedor), que entre tots dos donen servei a més de cent-cinquanta persones usuàries. També ha finalitzat la instal·lació a la nau industrial del Polígon Els Dolors, de Manresa.


Els panells instal·lats per l'empresa bagenca Muntatges elèctrics del Bages SA, tenen una potència de 79 kW i es calcula que produiran 142.200/kwh d'energia anuals. D'aquesta manera, Ampans fa una aposta per aconseguir edificis cada cop més autosuficients, capaços de generar l'energia necessària pel seu propi subministrament de llum, aprofitant les energies verdes i contribuint a la reducció d'emissions de CO2. L'excedent de l'autoconsum es bolcarà a la xarxa elèctrica.

Les plaques permeten el subministrament d'entre un 70% i un 80% de l'energia que consumeixen aquests edificis, i signifiquen l'estalvi de l'emissió de 68 tones de CO2 anuals a l'atmosfera. Aquest estalvi és equivalent a eliminar les emissions anuals de 44 habitatges o de 19 vehicles de combustió, o l'equivalent d'haver replantat 23Ha de bosc amb mil-cinc-cents arbres.


La instal·lació feta fins ara ha suposat una inversió de 68.000 euros, que l'entitat calcula que haurà amortitzat en un termini de 8 anys, un període que pot variar en funció del preu de l'energia. Tot i que estava programada per al curs 2019-2020 i havia de ser una realitat el passat mes de juny, s'ha vist endarrerida per l'emergència de la Covid-19. 

El desplegament continuarà a altres equipaments d'Ampans com la Residència Els Comtals (Manresa) i la Formatgeria Muntanyola, a Urpina (Sant Salvador de Guardiola). El pla d'instal·lació de plantes solars, iniciada el 2019, té un desplegament previst de 5 anys.

Ampans està compromès amb l'Agenda 2030 i els 17 ODS, entre els quals es troba l'assoliment d'energia neta i assequible. En aquesta línia, la residència infantil que ben aviat posarà en marxa a Sant Fruitós de Bages, ja ha estat dissenyada sota el concepte “zero emissions”.

Algunes de les iniciatives que s'han establert en els últims anys a la fundació són: el càlcul anual de la petjada de carboni (que està a punt de publicar), un estudi per a l'aprofitament del xerigot (subproducte de la llet que s'utilitza en l'elaboració dels formatges Muntanyola), i una caldera de biomassa per generar energia a la granja i formatgeria.

 

Participació