«El New Green Deal s'ha de destil·lar al Bages si vol sortir reforçada després de la pandèmia»

El PSC Manresa ha debatut sobre el model de ciutat postpandèmica amb els alcaldes Jordi Hereu i Jordi Valls

Jordi Hereu, Anjo Valentí i Jordi Valls durant l'acte del PSC
Jordi Hereu, Anjo Valentí i Jordi Valls durant l'acte del PSC | Pere Fontanals
19 de juliol del 2021
Actualitzat a les 22:46h
El PSC Manresa ha estrenat el seu cicle de xerrades La Manresa davant el canvi de cicle: una sortida progressista amb un debat d'un alt nivell analític protagonitzat pels alcaldes Jordi Hereu i Jordi Valls a l'edifici dels Sindicats sobre el futur model de ciutat postpandèmica. L'acte ha tingut força acollida entre la militància socialista i la sala d'actes sindical ha ofert un bon quòrum. El cicle pretén oferir xerrades "cada dos o tres mesos fins a les eleccions de 2023", ha assenyalat el primer secretari del PSC Manresa, Anjo Valentí.

"Si una cosa ha deixat clara l'esclat de la pandèmia és que davant d'un enemic comú cal cogovernança des del món local fins al mundial", han coincidit tots dos alcaldes en unes reflexions que, amb alguns matisos, s'han centrat en dos grans eixos: la gestió de la pandèmia i els reptes que ha generat, i la gestió dels fons Next Generation que orienta el món cap a un model més sostenible "en uns terminis molt més curts de temps", ha advertit Valls.

La pandèmia des del municipi
"La pandèmia és una font d'aprenentatge de cogovernança", ha apuntat Hereu, que ha assenyalat com a exemple que "Espanya és un dels estats més descentralitzats del món, però això no significa que apliqués el federalisme. Durant la crisi sí que ho ha hagut de fer entre govern central i autonòmics, en canvi".

"Si sabem com actuar a nivell mundial, sabrem com actuar a nivell municipal", reflexionava l'exalcalde de Manresa. "Tenim l'exemple del canvi climàtic: quan a nivell global s'han assenyalat directrius clares, a nivell local s'han aplicat als projectes de futur", ha completat. "L'esclat de la Covid portarà canvis urbanístics o de governança digital -mirem sinó que ha passat amb el sistema social, que ha col·lapsat-".

La socialdemocràcia "està ben viva", deia Hereu, tot sorneguer: "quan va esclatar tot, fins i tot els més neoliberals demanaven protecció de l'Estat i reforçar la sanitat pública". Valls ha aprofitat per reivindicar el seu llegat en aquest aspecte: "la Ciutat Sanitària de Manresa va arribar perquè era un projecte potent, que no es va orientar a possibles subvencions, sinó al model de ciutat".

"El New Green Deal s'ha de destil·lar al Bages"
Valls ho ha comentat com a introducció a que els fons Next Generation que arriben a partir de la crisi de la pandèmia "tenen un destí conceptual ben clar, que és la sostenibilitat des d'una perspectiva ampla". Però també ha assenyalat que cal no caure en el "projecte finalista orientat a la subvenció", sinó en definir el pla de ciutat -"que mai més no serà a 10 o 20 anys vista com fèiem fins ara, sinó que no passarà de l'any de vigència"- a partir de l'objecte dels fons europeus. "A partir d'aquí, si es fan les coses bé, ja arribaran els fons".

"El New Green Deal s'ha de destil·lar al Bages", ha aclarit Hereu. "Els Next Generation signifiquen una nova revolució industrial, però d'una indústria que podrà anar al centre de les ciutats", ha seguit, tot destacant el paper d'Europa en aquesta crisi: "ja hagués volgut tenir aquesta Europa i aquesta Merkel quan era alcalde de Barcelona en el 2008".

"Europa ha començat a fer política", ha seguit un Hereu entusiasta en aquest moment de l'acte. "La mutualització del deute europeu és una bomba", "els fons estan orientats a accelerar les polítiques de progrés i de sostenibilitat", ha afirmat. "Ni Europa ni Merkel no són les mateixes que fa 13 anys quan per sortir de la crisi es van dedicar a retallar deute amb mesures que van enfonsar estats sencers com Grècia".

Cada cop hi haurà més riscos a nivell global
Com un Heràclit qualsevol, Hereu ha assenyalat que "el canvi ja és permanent", en comparació amb els canvis importants a la vida que van viure els avantpassats. El segle XX "va viure moltíssims canvis", però actualment són constants. L'exalcalde de Barcelona ha seguit en una dinàmica filosòfica, o meta-filosòfica: "hem d'aprendre a aprendre". 

El culpable de la reflexió ha estat el moderador, Anjo Valentí, que ha posat sobre la taula si "cada cop hi haurà més riscos a nivell global?". "Ho estem delegant tot a la digitalització, imagini's la vulnerabilitat del sistema" ha reflexionat Hereu mentre una esgarrifança recorria la medul·la dels assistents.

Davant d'aquest risc "sempre hi ha la temptació dels règims autoritaris", ha continuant, "perquè són sistemes que donen una resposta més ràpida a aquests problemes globals i té un major control del poble". "Aquesta seria una reflexió per un altre dia, però els demòcrates ens haurem de plantejar també el nostre model polític de futur per facilitar els mecanismes en aquests casos, per ser més àgils", ha conclos.