Adif licita la instal·lació per dotar d'un sistema de comunicació mòbil GSM-R el tram Manresa - Lleida

Les obres tenen un cost de més de 7 milions d'euros, així com un termini d'execució de 66 mesos

Redacció
16 de juliol del 2021
Actualitzat a les 18:03h
Estació de Calaf
Estació de Calaf | Arxiu
Adif ha licitat el contracte d'obres per dur a terme la instal·lació de la infraestructura per dotar d'un sistema de comunicació mòbil GSM-R el tram de via comprès entre Manresa i Lleida, que abasta una longitud de 118,4 quilòmetres. Les obres tenen un cost de més de 7 milions d'euros, així com un termini d'execució de 66 mesos, és a dir 5 anys i mig.

Aquestes obres permetran instal·lar la infraestructura necessària per dotar aquest tram de via dels nivells de cobertura òptims per l'operació d'aquest sistema digital de comunicació mòbil, que és específic per al ferrocarril. El sistema, estructurat a través de 41 antenes de diferent tipologia, distribuïdes per tot el tram, operarà dins d'una capa radioelèctrica específica per a les comunicacions ferroviàries, fet que farà augmentar la seguretat i fiabilitat de les comunicacions entre els trens en circulació i el centre de control de trànsit ferroviari responsable de la línia.

Aquesta licitació arriba després de la posada a concurs d'un altre projecte d'obres al mateix tram de via, en aquest cas per dur a terme els treballs de desplegament de la infraestructura energètica i de telecomunicacions necessària per dur a terme la instal·lació de l'esmentat sistema de comunicacions mòbils que ara es licita, i que caldrà executar de forma encadenada.

Amb tot, s'impulsa la millora a llarg termini de les prestacions de la línia Barcelona - Lleida per Manresa, ja que ambdós projectes se sumaran a les obres per a la millora tecnològica dels sistemes de senyalització, seguretat i comunicacions que ja s'estan duent a terme entre Manresa i Barcelona, on també es preveu la futura instal·lació de l'esmentat sistema GSM-R, així com el nivell 2 del sistema europeu de gestió de trànsit ferroviari (ERTMS), ara en instal·lació.