Comencen les obres per convertir l'entorn de la Cova de Sant Ignasi en un espai per a vianants

Les actuacions, que s'emmarquen en la Manresa 2022, s'executaran aquest estiu i tenen un pressupost global de 65.000 euros

Les actuacions s’executaran aquest estiu i tenen un pressupost global de 65.000 euros
Les actuacions s’executaran aquest estiu i tenen un pressupost global de 65.000 euros | AjM
NacióManresa
12 de juliol del 2021
Actualitzat a les 21:45h
L'Ajuntament de Manresa ha presentat al Patronat de la Cova les actuacions per millorar la mobilitat al santuari, tot prioritzant els vianants i reduint la presència de vehicles. Les actuacions es faran aquest estiu i pensant ja en la commemoració el 2022 dels 500 anys de l'arribada d'Ignasi de Loiola a la ciutat. Les actuacions han de permetre "endreçar el sector" i fer que els vianants "guanyin espai al voltant del conjunt patrimonial", segons detalla el consistori. Així, se suprimiran les voreres i es farà una calçada única als entorns del santuari alhora que es renovarà el ferm i s'eliminaran els aparcaments. Les obres s'allargaran durant tres setmanes.

Les millores també preveuen restringir el pas de vehicles procedents de la Via Sant Ignasi. S'instal·larà un panell electrònic a l'entrada de Manresa pel Pont Vell on s'indicaran en temps real els aparcaments disponibles en les tres zones que hi ha, com són Quatre Cantons, La Seu Centre (plaça de la Reforma) i Centre Històric, que quan es posin en marxa les mesures passarà a obrir també els diumenges i festius.

Amb aquesta proposta es pretén "buidar de vehicles l'accés a La Cova i, a la vegada, facilitar que els visitants de fora la ciutat passegin pels carrers de Manresa, fet que permetrà incentivar el turisme, la restauració i el comerç local", segons subratlla l'Ajuntament en un comunicat.

D'altra banda, es repintarà un pas de vianants del camí de La Cova fins al santuari, que està vinculat a l'arribada del Camí Ignasià. També se sanejarà el mur nord-est amb l'eliminació d’herbes i arbustos i es renovaran els vinils dels dos plafons patrimonials.

Els autobusos sí que podran accedir fins al santuari, però només ho podran fer per deixar-hi els visitants. Tot seguit, hauran de dirigir-se a aparcar al lloc reservat per a autobusos que hi ha al Passeig del Riu o a la zona del Congost. Així mateix, podran recollir els passatgers a la plaça Valldaura, i facilitar així que, un cop feta la visita a La Cova, els visitants també passegin pel centre històric de la ciutat.

Un cost de 65.000 euros

Les actuacions s’executaran aquest estiu i tenen un pressupost global de 65.000 euros. Aquesta setmana es faran els treballs de desbrossament i les obres a l’esplanada d’accés al santuari, on es prohibirà l’estacionament. Durant tres setmanes, es tallarà el trànsit de vehicles del Camí de la Cova des del Carrer Nou de Santa Clara i des de l’accés al Centre d’Espiritualitat, a l’esplanada del Santuari de La Cova.

La Cova, bressol dels Exercicis Espirituals

Es tracta d'una de les balmes més característiques del paisatge manresà, enclotada amb una vista frontal de la muntanya de Montserrat i de la vall del riu Cardener. Diu la tradició que Ignasi de Loiola s’hi va retirar una temporada per meditar i escriure els cèlebres Exercicis Espirituals. Amb el pas dels anys, aquella senzilla cova s’ha acabat convertint en l'edifici més monumental de la ciutat. Damunt de la roca natural s’hi va erigir el santuari, que s'ha convertit en lloc ignasià per excel·lència de la ciutat i en un dels referents del món jesuític.

La decoració del santuari és una barreja d’estils que conjunta el barroc de l’escola escultòrica manresana amb el modernisme de Josep Llimona. Recentment, l'artista i jesuïta eslovè Marko Rupnik ha instal·lat un conjunt de mosaics que decoren les vuit capelles laterals de l'església de la Cova de Manresa. També ha estrenat l'Oratori Montserrat, que s’inaugurarà oficialment aquest 31 de juliol.