El Parlament insta el Govern a iniciar el projecte del tren-tramvia comarcal del Bages

La moció, presentada per En Comú Podem, planteja transformar l'actual model d'infraestructures de mobilitat per un model capaç de fer front a l'emergència climàtica i garantir un accés equitatiu al transport públic

Marc Parés, a l'esquerra, parla amb militants dels Comuns del Bages en una imatge d'arxiu
Marc Parés, a l'esquerra, parla amb militants dels Comuns del Bages en una imatge d'arxiu | ECP
Redacció
09 de juliol del 2021
Actualitzat a les 18:43h
El diputat territorial d'En Comú Podem Marc Parés ha presentat al Parlament una moció per iniciar el projecte per al desenvolupament del tren-tramvia comarcal del Bages que ha estat aprovada i es donarà trasllat al Govern perquè l'executi. Parés és qui ha treballat i negociat les esmenes a la moció, amb la resta de grups parlamentaris i explica que el seu objectiu és "fer de Catalunya un país de trens". Així, els comuns contemplen també la proposta del tren-tram de la Costa Brava o la línia orbital ferroviària i la substitució progressiva dels vols de menys de 500 km, garantint la connectivitat amb tren amb el País Valencià, França i les principals destinacions a menys de 500 km de Barcelona.

El punt que fa referència al tren-tramvia comarcal, ha estat aprovat - per 108 vots a favor i les abstencions de CUP, VOX i Ciutadans- amb el redactat: "Iniciar, amb l'estudi de viabilitat, el projecte per al desenvolupament del tren-tramvia del Bages, tot connectant Manresa per una banda amb Súria (amb parades a Santpedor, el polígon Pla dels Vinyats de Sant Joan de Vilatorrada i Callús) i per altra banda amb Sallent. Així mateix, impulsar la mobilitat sostenible al Bages mitjançant el desenvolupament del Pla Director de Mobilitat del SIMMB 2020-2025, el Pla director d'infraestructures 2021-2030 pendent d'aprovació definitiva, i la definició de millora de nous serveis de transport públic en el nou Pla de transport de Viatgers de Catalunya, que es troba en redacció".

Els Comuns del Bages, estan satisfets que finalment, el ple del Parlament s'hagi pronunciat en un tema "cabdal per a la mobilitat sostenible de la nostra comarca". Ara, constaten, "el tren-tram s'ha situat al bell mig de l'agenda ferroviària i política a nivell nacional" i afegeixen que "vetllaran per al compliment de l'acord" i que "restaran amatents" a que també, des del territori, el nou president del Consell Comarcal, compleixi el que va dir en el seu discurs d'investidura, "demanar una línia dels fons Next Generation per a desenvolupar el projecte". Una qüestió, que, recorden, "nosaltres ja vam plantejar al mes de desembre de 2020".

Finalment, lamenten que els dos únics punts de la moció que no han estat aprovats, hagin estat l'oposició a l'ampliació de l'aeroport i al tram Sabadell-La Roca del 4rt cinturó, ja que "en un context d'emergència climàtica, l'ampliació és una proposta antiga i insostenible".
Arxivat a