La UGT accepta el tancament de Dayco i l'acomiadament dels seus 72 treballadors

L'assemblea de treballadors ratifica el preacord entre comitè i empresa, amb la CGT en contra, després de 6 dies de vaga amb un seguiment total i 29 d'unitat sindical

Treballadors de Dayco davant d'Inspecció de Treball, a Barcelona en una imatge recent
Treballadors de Dayco davant d'Inspecció de Treball, a Barcelona en una imatge recent | CGT
09 de juliol del 2021
Actualitzat a les 10:56h
La majoria del comitè d'empresa de Dayco, format pels tres delegats de la UGT, i la posterior Assemblea de treballadors han acceptat, finalment, el tancament de la planta de Torroella de Baix, a Sant Fruitós de Bages, proposat per la multinacional i l'acomiadament dels seus 72 treballadors que s'executarà entre gener i maig de 2022, segons l'acord signat, al qual ha tingut accés NacióManresa.

Els tres delegats de la UGT han fet valer la seva majoria sobre els dos de la CGT, i l'Assemblea de treballadors ha ratificat al preacord per 43 vots a favor, 2 abstencions i 18 vots en contra. D'aquesta manera també es va donar per finalitzada la vaga que va durar 6 dies i que va tenir un seguiment del 100% dels treballadors.

Quins són els acords
L'expedient d'acomiadament col·lectiu contempla el reconeixement per part de la representació dels treballadors de les causes econòmiques, organitzatives i productives per tancar la planta de Torroella de Baix. L'acord també accepta l'extinció de 72 contractes de treball fins al 31 de maig de 2022 per les causes objectives que ha presentat l'empresa.

Les condicions de les extincions de contractes es basen en l'antiguitat i edat dels treballadors, i van des de la indemnització legal per acomiadament improcedent amb un màxim de 12 mensualitats per als treballadors amb una antiguitat posterior a febrer de 2012, fins a la indemnització legal per acomiadament improcedent amb un màxim de 25 mensualitats més una indemnització de 15.000 euros, per als treballadors amb una antiguitat anterior a febrer de 2012, que tinguin entre 50 i 54 anys aquest 2021, i que no tinguin accés a la subscripció del conveni especial amb la Seguretat Social (conegut popularment com a prejubilació). Entre una hi altra modalitat existeix una graduació depenent de si el treballador tindrà dret a la prejubilació, i l'edat que tingui en el moment de ser acomiadat.

Totes aquestes indemnitzacions es troben vinculades al compliment, per part dels treballadors, de les seves obligacions laborals fins que es faci efectiu el seu acomiadament, complint amb els paràmetres de rendiment normals per garantir l'activitat de la planta amb un intens seguiment de dades per part de l'empresa. L'acord recull que l'empresa pagarà els sis dies de nòmina en què els treballadors van estar de vaga.

L'acord també contempla els punts legals del conveni especial amb la Seguretat Social, el pla de recol·locació, la prioritat en la recol·locació de treballadors en altres plantes de Dayco, i el compromís d'afavorir la incorporació de projectes industrials a la planta de Torroella de Baix. Tots aquests punts, segons la legalitat vigent.

La CGT lamenta que l'acord suposa una "claudicació"
La secció sindical de la CGT, que és minoritària a Dayco, lamenta la "claudicació" que significa la signatura d'aquest acord amb la representació de l'empresa després del seguiment total de la vaga durant 6 dies, i la unitat que s'havia aconseguit entre els treballadors que "posava l'empresa contra les cordes".

En aquest sentit, els anarcosindicalistes denuncien que la UGT "hagi abandonat la fermesa i en unes hores hagi canviat el seu discurs unitari de la lluita i la resistència, per la por i l'acceptació del tancament". La CGT lamenta que les expectatives que s'havien generat d'un acord molt beneficiós s'han anat en orris i s'han acceptat unes condicions d'acomiadaments improcedents "amb uns complements molt pobres".

"La suposada unitat sindical de 29 dies s'ha trencat en un moment en què la plantilla demostrava més unitat que mai davant l'empresa", raonen, "però qui va posar la por al cos dels treballadors -en referència a la UGT- va oblidar que la lluita és l'únic camí per trencar el règim imposat per la reforma laboral de 2012, una reforma laboral anti-obrera".

El sindicat avisa que els seus serveis jurídics estan estudiant si és possible emprendre accions legals contra l'acord.