La Clínica Sant Josep posa en marxa el seu nou aparcament

La nova instal·lació s'obre amb l'objectiu de millorar l'accessibilitat i la mobilitat a l'entorn de les Escodines

Aparcament de la zona B de la Clínica Sant Josep
Aparcament de la zona B de la Clínica Sant Josep | CSJ
Redacció
07 de juliol del 2021
Actualitzat a les 16:00h
El nou aparcament de la Clínica Sant Josep obrirà portes dilluns i l'equipament recuperarà l'entrada pel carrer Caputxins i el circuit habitual per accedir als diferents edificis del recinte.. L'aparcament ha estat una petició recurrent per part dels usuaris de la Clínica, el centre referent de l'atenció mutual i privada de la Fundació Althaia. A banda de l'increment en l'oferta de places, el nou equipament neix també amb la funció de millorar la mobilitat a l'entorn del recinte hospitalari, descongestionant les places d'aparcament en els carrers adjacents per al veïnat del barri de les Escodines.

Aquest nou equipament arriba quasi tres mesos abans del previst gràcies a la facilitat amb què l'empresa executora de les obres va poder aplanar el terreny del recinte i va començar a construir el nou exterior del recinte hospitalari.

Noves places amb un únic accés d'entrada
El nou aparcament compta amb 96 places àmplies, una zona destinada a les ambulàncies i vehicles d'emergències i noves places adaptades per a persones amb mobilitat reduïda. A més, s'hi han instal·lat tres places gratuïtes de desencotxament amb una limitació de temps de 15 minuts per a aquells usuaris que es dirigeixen a urgències.

Per tal d'aconseguir un entorn més sostenible, i en el marc dels projectes d'Althaia Sostenible, també s'han destinat places per als vehicles elèctrics i s'ha instal·lat un aparcament i punt de càrrega de patinets elèctrics.

A diferència de l'antic circuit, el nou aparcament té una única via d'entrada pel carrer Caputxins i la sortida es realitza pel carrer Purgatori. D'aquesta manera, es facilita el trànsit rodat tant a l'interior del pàrquing com a l'exterior, evitant cues d'espera per entrades i sortides al carrer Caputxins i adjacents.

Per prioritzar les urgències, els vehicles d'emergències sí que tenen autoritzada l'entrada i sortida única pel carrer Caputxins. Per aquest motiu, a l'entrada de l'aparcament s'hi ha habilitat un semàfor que marcarà si es pot accedir al pàrquing o si el vehicle ha d'esperar uns segons en estar prevista la sortida immediata d'una ambulància.

Una aposta per la sostenibilitat i l'eficiència energètica
Davant de l'edifici B de la Clínica, s'han instal·lat 190 panells que aportaran una estimació del 6,45% del consum total anual de l'edifici. Aquestes plaques solars tenen un doble objectiu: per una banda, serviran com a protecció i faran ombra als vehicles aparcats alhora que es preveu un estalvi aproximat de 34 tones de gasos d'efecte hivernacle per any.

Retorn als circuits habituals del recinte hospitalari
Aquesta obra, de gran envergadura, ha comportat el tancament de l'accés habitual a la Clínica durant 8 mesos i per això tots els usuaris han hagut d'accedir-hi per una única entrada i sortida provisional habilitada al C/Caputxins, 24.

Des de la Clínica es vol agrair el bon funcionament i la comprensió per part dels pacients i acompanyants dels nous circuits interns habilitats. "El reforç en la informació i senyalística per facilitar la circulació dels usuaris que volien adreçar-se al CIMETIR o als consultoris de l'edifici B han funcionat correctament i els usuaris s'han mostrat comprensius amb els canvis", comenta el director de la Clínica, Albert Estiarte.

Amb l'obertura de l'aparcament, també es recuperen els accessos principals, amb un reforç en la senyalística per tal que els usuaris s'ubiquin correctament: s'obre de nou l'entrada principal a la Clínica i IOMA, l'accés a Urgències, l'accés principal al CIMETIR i la portada d'entrada a l'edifici B, on es troben els consultoris.

Nova zona d'esbarjo adaptada del Centre de Disminuïts Físics
Les obres del nou aparcament també han suposat canvis al pati del Centre de Disminuïts Físics del Bages. L'espai d'esbarjo destinat als residents del centre s'ha arranjat per facilitar l'accessibilitat de tots els usuaris a l'exterior.

El nou pati s'ha creat a partir de les necessitats dels residents i compta amb elements per fomentar el gaudi a l'exterior. S'hi han instal·lat taules, més zones enjardinades i una barbacoa.

Obres de remodelació i modernització d'espai
El projecte de nou aparcament s'ha executat en el marc del Pla Director de la Clínica Sant Josep. En aquest sentit, fins al moment, s'ha actuat en el vestíbul principal, les urgències i les consultes de la 2a planta de l'edifici A. Durant el 2020, es va ampliar el CIMETIR i es va obrir una cafeteria. Totes aquestes actuacions tenen per objectiu modernitzar les instal·lacions i, al mateix temps, adaptar la Clínica a les noves necessitats assistencials.

L'execució dels diferents projectes es fa de manera esglaonada per tal de poder garantir l'atenció als pacients en els diferents àmbits i s'han executat en funció de la disponibilitat de recursos. El proper pas que contempla el pla director de la Clínica Sant Josep és la millora i rehabilitació de la planta d'hospitalització.