La professora de la UPC Manresa Montserrat Alsina, premiada al Ciència en Acció

Pel projecte Comunica-TIC, que ha estat Menció d'honor en la modalitat Ciència i Tecnologia

La UPC ha estat premiada al concurs Ciència i Acció
La UPC ha estat premiada al concurs Ciència i Acció | UPC
Redacció
07 de juliol del 2021
Actualitzat a les 12:10h
El projecte Comunica-TIC, presentat per la professora de la UPC ManresaMontserrat Alsina ha obtingut la Menció d'honor de la modalitat de Ciència i Tecnologia del concurs internacional Ciència en Acció.

Ciència en Acció és un concurs internacional que celebra aquest any la seva XXII edició i culminarà en una fira a Atarfe (Granada) a principis d'octubre. El concurs té vàries modalitats i el projecte Comunica-TIC, presentat per Montserrat Alsina, ha obtingut la Menció d'honor de la modalitat de Ciència i Tecnologia. 

Entre el total de premiats hi ha alguns altres projectes de Catalunya, de comunitats autònomes d'Espanya, de Portugal, de Mèxic i d'Argentina. L'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) ha estat premiada també en altres edicions. 

El projecte presentava activitats de divulgació de ciència i tecnologia directament relacionades amb la comunicació i la transmissió d'informació, involucrant electrònica, matemàtiques, telecomunicacions, informàtica. Per una banda, té relació amb continguts que s'expliquen en l'assignatura de Secret i seguretat en la codificació de la informació, impartida per M. Alsina al grau en Enginyeria de Sistemes TIC i el grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i també en altres assignatures d'aquests graus impartides per professorat i investigadors de la UPC a Manresa. Per altra banda, gira entorn de les exposicions Bits, Volts i Ones: la història de les TIC i Les matemàtiques i la vida, que han estat exposades al Museu de la Tècnica de Manresa aquest curs, i que també estaran obertes al públic el curs que ve, amb diversos tallers específics de cara al públic escolar de tots els nivells. 

L'exposició Bits, Volts i Ones: la història de les TIC, va ser creada a la UPC a Manresa per professorat del Departament d'Enginyeria Minera, Industrial i TIC, entre els s'inclouen Joan Martínez, Manel Blanes, Rosa Giralt, Jordi Bonet i Arnau Arumí, en el marc de l'activitat Temps de robots, i s'ha mostrat de manera itinerant en diverses biblioteques com la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa, la Biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa i la Biblioteca del Casino, implicades en l'activitat, així com també a la Biblioteca Rector Gabriel Ferraté i la Biblioteca de l'Escola Politècnica Superior d'Edificació de Barcelona, totes dues de la UPC.

La memòria premiada forma part d'un projecte més ambiciós de col·laboració entre universitats i museus, que ja ha donat lloc a un conveni marc entre la UPC i la Fundació Aigües de Manresa, amb el nom STEAM en ACCIÓ, renovat justament el passat mes de juny. En aquest marc, el projecte és una mostra d'aquesta interacció positiva, ja que part de les activitats estan vinculades al treball final de grau (TFG) dut a terme per David Fornell

El projecte posa en valor també la cooperació i el desenvolupament sostenible amb activitats com la instal·lació i el monitoratge de plaques fotovoltaiques a l'Àfrica, dut a terme des de l'EPSEM per professorat implicat en el projecte. 

Aquest premi se suma als reconeixements rebuts per la UPC a Manresa en projectes de transferència del coneixement, compromís amb la societat i promoció de vocacions científiques.