Sardana

El Grup Sardanista Dintre el Bosc celebra els seus 70 anys amb una setmana d'actes

La colla es va fundar el 8 de juliol de 1951 després de l'aplec d'orfeons que es va celebrar a Montserrat

per Redacció, 7 de juliol de 2021 a les 08:00 |
El grup Dintre el Bosc celebra el 70è aniversari | Dintre el Bosc
Aquest any 2021 es compleixen 70 anys de la fundació de la colla sardanista Dintre el Bosc. La interrupció de les activitats socials durant l'últim any no impedirà la celebració que es durà a terme al llarg d'aquesta setmana.

Els actes començaran amb una exposició fotogràfica a l'aire lliure i vídeo de promoció del sardanisme de colla. El Grup Sardanista Dintre el Bosc ha sigut durant anys un punt de trobada entre persones amb un valors compartits. La plana de l'Om acollirà l'exposició fins al 18 de juliol a partir d'aquest dijous a les 8 del vespre, quan se celebrarà la inauguració.


Les activitats d'aniversari continuaran dissabte a partir de 2/4 de 6 de la tarda amb la festa gran de la sardana que se celebrarà al Parc de Can Font, amb taller i concert-exhibició. Serà un taller de sardanes obert a les persones interessades en aprendre a ballar sardanes i a aquelles que vulguin perfeccionar la tècnica o aprofundir en el coneixement d'aspectes com comptar i repartir la sardana, interpretar els aires i salts de la sardana o aprendre els primers punts lliures. 

La festa continuarà amb un concert a l'aire lliure a càrrec de la cobla Granollers. Hi haurà ball d'exhibició o bé obert al públic segons ho permeti la situació sanitària del cap de setmana. Durant la tarda hi haurà altres activitats organitzades pel Centre de l'Aigua de Can Font.


Els actes d'aniversari continuaran diumenge al migdia amb un dinar de germanor a l'aire lliure al Mas Portell. També durant tot el mes, de l'11 al 30 de juliol, el grup sardanista proposa una caminada senyalitzada per seguir a conveniència. En el 60è aniversari de la colla, l'entitat va organitzar la Caminada dels Turons de Manresa, amb una elevada participació. Deu anys desprès, proposa recuperar l'itinerari de la caminada, amb un format adaptat a les circumstàncies actuals. Les instruccions estan publicades online a caminada.dintreelbosc.cat.

Història del Grup Dintre el Bosch


La història del Grup Dintre el Bosc comença el dia 8 de juliol de l'any 1951 quan, un grup de joves manresans assisteixen a l'aplec d'orfeons que es va celebrar a Montserrat. En el transcurs de l'aplec es va interpretar la sardana Dintre el Bosc, nom que van escollir per posar a la colla sardanista.

Van començar a assajar al Parc de la Piscina i, el maig de 1952 la colla Dintre el Bosc va debutar al concurs de Granollers. El primer capdanser de la colla va ser en Jaume Baraldés. El Parc de la Piscina a l'hivern tenia molts inconvenients i, per això van buscar local. Durant un temps va ser el bar Moka, després Els Carlins, al Centre Excursionista Montserrat i, a partir del any 1961 l'Ateneu Cultural Manresà.

Durant 20 anys la colla Dintre el Bosc va participar a infinitat de concursos tant a Catalunya com a la Catalunya Nord, fins que el 7 de novembre de 1971 va participar en el que seria l'últim de la 1a. etapa.

Va passar el temps i el 10 de maig de 1981 es va fer un homenatge pòstum el mestre manresà Francesc Juanola, posant el seu nom a un carrer de la ciutat. En aquest acte hi van participar les colles i grups sardanistes de Manresa. Un dels grups participants va ser la colla Dintre el Bosc amb un bon nombre d'exdansaires dels anys 50 i 60. El retrobament va fer que s'organitzessin les festes del 30é aniversari de la seva fundació. A partir d'aquell moment la Dintre el Bosc torna a ballar.

El mes de novembre del mateix any es formà la colla Arrels de Dintre el Bosc, composta per dansaires de la primera època. Entre ells hi havia alguns dels seus joves fundadors. El mateix temps també neix la colla juvenil Brots de Dintre el Bosc. L'any 1984 és crea la colla infantil Barrufets de Dintre el Bosc. Des de l'any 1981 es continua assajant a l'Ateneu Cultural Manresà, però amb les quatre colles l'espai del que es disposa resulta petit i es busca un espai adient a les necessitats del grup. Finalment s'arriba a un acord amb el Coro de Sant Josep i, l'any 1985 es comença assajar en aquest local.

L'any 1990 es legalitzen els primers Estatuts i es forma l'entitat a tots els efectes. El gener de l'any 2000 s'efectua la compra del edifici del Coro de Sant Josep, passant a ser la seu definitiva del Grup Sardanista Dintre el Bosc.

Durant tots aquests anys l'entitat s'ha donat a conèixer en l'àmbit de la ciutat de Manresa, participant i organitzant molts actes culturals, entre ells l'administració de les festes de la Llum l'any 1992, i arreu de Catalunya gràcies a la participació de les seves colles en concursos i campionats.

L'any 2013 es crea la colla Perduts de Dintre el Bosc, colla jove per participar a concursos de punts lliures.

Actualment el Grup Sardanista Dintre el Bosc, apart de les colles sardanistes, té una coral i un grup de caminades. També forma part de .Manresa (punt Manresa), unió entre tres entitats manresanes per oferir concerts i ballades de sardanes a la ciutat.

Les colles assagen cada dissabte al vespre, a 2 quarts de vuit els Barrufets i Brots, i a 2 quarts de 9, Dintre i Arrels.

 

Participació