La CUP pregunta a Salut sobre la impossibilitat de fer avortaments quirúrgics a Manresa

La diputada al Parlament Laia Estrada ha registrat 16 preguntes als Serveis Territorials de Salut a la Catalunya Central

Laia Estrada i Gemma Boix durant la roda de premsa de la CUP
Laia Estrada i Gemma Boix durant la roda de premsa de la CUP | Pere Fontanals
05 de juliol del 2021
Actualitzat a les 17:25h
"Cansats que des de l'Ajuntament de Manresa i des d'Althaia evitin respondre'ns les preguntes que hem fet sobre la possibilitat d'avortar quirúrgicament a la Catalunya Central", el grup parlamentari de la CUP, a través de la seva diputada Laia Estrada, acompanyada dels regidors de Fem Manresa, han registrat 16 preguntes als Serveis Territorials de Salut a la Catalunya Central per demanar quin seguiment s'està fent per garantir el dret a l'avortament i com s’estan garantint les interrupcions voluntàries de l’embaràs al territori.

En una roda de premsa anterior, la regidora anticapitalista Gemma Boix ha denunciat que el govern municipal d'ERC i Junts "es posa de perfil" quan són requerits a respondre sobre "la negativa" de l'orde de Sant Joan de Déu a portar a terme aquestes intervencions als centres sanitaris d'Althaia, de la qual formen part. Boix ha recordat que l'alcalde, Marc Aloy, presideix el patronat d'Althaia i la regidora de Ciutat Saludable, M. Mercè Tarragó, n'és membre.

La diputada Laia Estrada ha posat sobre la taula que aquest problema també existeix a altres regions com les Terres de l'Ebre, Ponent o el Pirineu, i que "és inexplicable" que una dona que vulgui interrompre el seu embaràs hagi de recórrer més de 100 quilòmetres fins a Barcelona per a poder dur-ho a terme.

Boix ha recordat que l'hospital Sant Joan de Déu té unitats especialitzades per fer aquest tipus d'intervenció "ja que bé que les porten a terme quan són necessàries per altres supòsits no voluntaris". Per això, ha seguit Estrada, "tampoc és comprensible que es vulgui externalitzar el servei, donant beneficis al sector privat, quan es tenen les instal·lacions i només falta voluntat política".

El grup parlamentari de la CUP també ha entrat iniciatives i preguntes a la Cambra perquè "es garanteixi el dret a l'avortament de les dones a l'empara dels supòsits inclosos el 2010" i "es faci garantint la igualtat d'accés a aquest dret sigui del territori que sigui".

Sant Joan de Déu no fa avortaments
L'hospital Sant Joan de Déu de Manresa, el més gran de la Catalunya Central no fa avortaments, ni quirúrgics ni farmacològics. Tot i això, a Manresa sí que es garanteix l'avortament farmacològic fins a les 9 setmanes a través del Programa d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), que es troba al CAP Bages.

Salut explica que la direcció de la Fundació Althaia –gestors de l'hospital de Manresa- va assegurar que no tenien "disponibilitat" per realitzar avortaments, mentre que Fem Manresa va denunciar que al darrere hi ha motius religiosos, ja que al patronat d'Althaia hi ha l'orde de Sant Joan de Déu. L'únic hospital que fa avortaments quirúrgics a la Catalunya Central és el de Vic fins a les 12 setmanes de gestació.

Dels tres hospitals més grans de la Catalunya Central, només al de Vic es practiquen avortaments quirúrgics. A l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa, amb una població de referència de 200.000 persones, i a l'hospital Universitari d'Igualada, amb una població de referència de 110.000 persones, si una dona vol avortar quirúrgicament ha de desplaçar-se a una de les clíniques privades de Barcelona que estan acreditades pel Departament de Salut. Per contra, a Vic, amb una població de referència de 156.000 persones, sí que es practiquen avortaments quirúrgics voluntaris fins a les 12 setmanes de gestació. A partir d'aquí, però, tots els avortaments es deriven a Barcelona, ja que es consideren "complexos".

La situació canvia amb els avortaments farmacològics. A Manresa, les dones embarassades de fins a 9 setmanes poden avortar amb fàrmacs a través del servei que ofereix el Programa d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), al CAP Bages. Aquest servei està congestionat per l'Institut Català de la Salut (ICS) i Althaia, ja que hi treballen professionals de les dues institucions. En canvi, a Igualada, és l'hospital qui ofereix aquest servei i s'estén fins a les 12 setmanes de gestació.

Segons dades proporcionades per ASSIR Bages-Solsonès, l'any 2019 un total de 786 dones van avortar farmacològicament a la Catalunya Central. Pel que fa als avortaments quirúrgics, un total de 161 dones de les comarques centrals van ser derivades a clíniques concertades de Barcelona, un centenar de les quals corresponen a l'àrea del Bages, Solsonès i Moianès.