El documental «Perifèria» homenatjarà el moviment veïnal de Manresa

En una projecció organitzada pel Galliner, l'Associació Memòria i Història de Manresa i Òmnium Bages Moianès que tindrà lloc dijous

Documental «Perifèria»
Documental «Perifèria» | Odei A. Etxearte
Redacció
04 de juliol del 2021
Actualitzat a les 19:34h
El dijous dia 8 de juliol a les 7 de la tarda està prevista la projecció a Manresa del documental Perifèria de la periodista i escriptora Odei A. Etxearte al teatre Conservatori de Manresa. Es tracta d'un documental estrenat aquest mes de juny, a l'entorn del moviment veïnal a Santa Coloma de Gramenet des dels anys 60 fins a l'actualitat, i que està basat en el llibre De suburbi a ciutat de la mateixa Odei A. Etxearte -nascuda a Sant Coloma-. Perifèria està dirigit per Xavi Esteban i Odei A. Etxearte, amb música de Xavi Alias.

Donada que la temàtica tractada és molt similar a la viscuda en moltes poblacions catalanes al final del franquisme, quan van néixer moltes associacions de veïns -com és el cas del barri de la Mion i del Xup-, abans de la projecció es farà un acte en reconeixement als centenars de persones que van lluitar per millorar les condicions de vida als barris de Manresa, primer de forma gairebé clandestina. 

Reconeixement al moviment veïnal
L'acte de reconeixement comptarà amb la participació de Joan Cornet, que va ser escollit alcalde de Manresa a les primeres eleccions municipals de l'any 1979 i, per tant, el primer interlocutor democràtic amb les associacions de veïns. També està prevista la participació de l'actual alcalde de Manresa, Marc Aloy i l'assistència d'alguns dels regidors i regidores de la corporació municipal.

El documental serà presentat per Xavier Valls, fill d'un arquitecte i activista veïnal de Santa Coloma de Gramenet, que és un dels protagonistes del documental. També hi ha estat convidada la directora, Odei A. Etxerte, que de moment no ha pogut confirmar l'assistència.

Per assistir a l'acte es podran aconseguir les invitacions per internet i a les taquilles del Kursaal.

L'aforament del teatre Conservatori en aquests moments és de 250 butaques, un 70% de l'aforament total, seguint les mesures dictades per les autoritats sanitàries.

Aquest acte i la projecció del documental estan organitzats per El Galliner, l'Associació Memòria i Història i Òmnium Bages-Moianès, i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Manresa, CineClub Manresa, Manresana d'Equipaments Escènics, la Federació de les Associacions de Veïns i els mitjans de comunicació local.