Un estudi de l'ICS a la Catalunya Central conclou que la immunitat a la Covid es perllonga en el temps

Gairebé 200 treballadors amb coronavirus tenen un 93% de seropositivitat mesos després d'haver donat positiu

Anna Ruiz i Anna Ramírez, les investigadores de l'ICS que han fet l'estudi
Anna Ruiz i Anna Ramírez, les investigadores de l'ICS que han fet l'estudi | ICS
Redacció
01 de juliol del 2021
Actualitzat a les 15:49h
Una de les claus per a entendre l'evolució de la pandèmia de la Covid-19 és la durada de la resposta immunitària generada contra el virus. Per conèixer els anticossos entre el personal de l'Institut Català de la Salut a la Catalunya Central, dues investigadores de la Unitat de Recerca van fer un seguiment continuat a 173 treballadores i treballadors amb Covid-19. L'estudi va estar codirigit per l'ICS, l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l'IDIAP Jordi Gol, amb la col·laboració de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu.

Les investigadores de l'estudi Covid CATCentral, Anna Ramírez i Anna Ruiz Comellas, publiquen els resultats preliminars d'aquest treball, que conclou que un 92,49% del personal avaluat (amb resultats positius de PCR per coronavirus SARS-CoV-2 del 10 de març al 10 d'abril de 2020) són immunes com a mínim els 5-9 mesos després d'haver-se contagiat. Durant l'estudi no es va detectar una disminució significativa dels nivells d'anticossos des de l'aparició dels símptomes. A més, un subconjunt de 64 treballadors i treballadores sanitaris (que l'abril de 2021 no s'havien vacunat) tenien una seropositivitat del 96,88% al cap de 12 mesos i mig després d'haver-se contagiat, fet que indica una persistència d'anticossos molt estable.

Segons Anna Ruiz Comellas, metgessa i investigadora: “Els resultats obtinguts fins ara ens fan pensar que la immunitat al virus SARS-CoV-2 és més llarga del que intuíem a l'inici de la pandèmia. Al ser un virus tan nou, és molt important poder analitzar-ne el comportament i l'afectació en les persones".

Avaluar la durada dels anticossos contra l'antigen
L'objectiu de l'estudi era avaluar la durada dels anticossos contra l'antigen espiga de SARS-CoV-2, els determinants basals i l'aparició de reinfeccions en un grup de 173 pacients i personal de l'atenció primària de l'ICS a la Catalunya Central, que van rebre un seguiment durant 12 mesos i mig després d'haver-se infectat de Covid-19. La majoria dels participants de l'estudi van ser Covid-19 lleus-moderats, amb 24 hospitalitzacions i 64 pacients amb seqüeles. La mitjana d'edat va ser de 49 anys, 137 eren dones i hi havia 13 persones fumadores i 31 exfumadores.

Els factors basals associats a una resposta d'anticossos més elevada van ser presentar una infecció més greu: haver estat hospitalitzat, presentar més quantitat de símptomes i una durada més llarga d'aquests. L'edat també es va correlacionar positivament amb la resposta dels anticossos, amb nivells 1,39% més elevats amb cada any d'edat més gran. Les persones fumadores presentaven nivells més baixos d'anticossos, respecte a les no fumadores.

Hi van haver quatre casos sospitosos de reinfecció: presentaven nivells baixos o negatius d'anticossos després de la primera infecció, per tant, es conclou que la manca de resposta d'anticossos és un factor de risc per a la reinfecció simptomàtica.

Des de fa uns mesos, la mostra de l'estudi Covid CATCentral, que contribueix a generar coneixement sobre el virus des de l'atenció primària, s'ha ampliat amb pacients que es van infectar durant la segona i tercera onada de la pandèmia i amb personal de l'ICS a la Catalunya Central que no va passar la Covid-19 però ja està vacunat. Els resultats es publicaran properament.