L'Ateneu la Vinyeta tanca després de 44 anys d'activisme veïnal per les pressions de la Sareb

El local es va obrir el 1977, abans de la constitució de l'AVV de la Sagrada Família, de la que es va separar ara fa 9 anys per desavinences en la seva funció

Membres de l'Ateneu la Vinyeta recollint material del local abans de tancar-lo
Membres de l'Ateneu la Vinyeta recollint material del local abans de tancar-lo | @ramonfontdevila
30 de juny del 2021
Actualitzat el 01 de juliol a les 16:50h
L'Ateneu Cultural la Vinyeta tanca el seu local al carrer Roger de Flor, al barri de la Sagrada Família de Manresa, després de 44 anys d'activisme veïnal, primer depenent de l'associació de veïns del barri i posteriorment mitjançant la gestió popular a càrrec dels propis veïns. La Sareb, propietària de tot l'immoble, ha pressionat els gestors de l'ateneu fins que ha aconseguit el seu objectiu de fer-los fora. L'octubre de l'any passat, ja es va produir el desallotjament dels veïns d'un pis del mateix immoble, també propietat de la Sareb, en què hi van participar els antiavalots dels Mossos d'Esquadra.

La història d'aquest local veïnal en ple cor del barri de la Sagrada Família es remunta a 1977, temps abans de la legalització de la mateixa associació de veïns, per donar resposta a les inquietuds veïnals que es vivien en els primers mesos després de la mort del general Franco.

Una història de 44 anys
Veïns del barri van llogar aquest local a uns particulars i van establir-hi una seu veïnal que posteriorment va passar a gestionar l'AVV de la Sagrada Família després de la seva constitució legal. Anys més tard, el 2012, quan l'Ajuntament de Manresa va oferir a l'associació veïnal un local gratuït ala habitatges de Caixa de Manresa, va haver-hi una part dels membres de l'entitat que van voler mantenir el local del carrer Roger de Flor, i d'aquí va néixer l'Ateneu Cultural la Vinyeta.

Al local del Roger de Flor hi ha un teatre, una biblioteca, un altell amb sala de reunions i control de so i llums per al teatre i moltes coses més que van fer els veïns amb el seu esforç i diners.

La nova entitat va negociar un acord de lloguer a la baixa, però poc temps després l'Agència Tributària reclamava l'embargament del pagament del lloguer per deutes de la propietat del local amb Hisenda. A partir d'aquí, els responsables de l'ateneu van anar ingressant els lloguers a l'Agència Tributària fins que aquesta els va avisar que el deute de la propietat ja estava liquidat. Aquí entrava un nou actor: la Sareb s'havia apoderat de l'immoble després de l'embargament bancari pels deutes pendents.