Veïns de Castellbell s'autoorganitzen davant les «màfies» de tràfic de sostres

Han aparegut grups de vigilància i control a les urbanitzacions de Mas Enric-Can Prat i Vall de Montserrat

Última casa que van intentar ocupar i que els veïns van poder evitar
Última casa que van intentar ocupar i que els veïns van poder evitar | Cedida
29 de juny del 2021
Actualitzat a les 18:18h
Una seixantena llarga de veïns de Mas Enric i Can Prat de Castellbell i el Vilar es van reunir diumenge passat davant la preocupació que senten per "l'increment d'ocupacions delinqüencials" en cases d'aquestes urbanitzacions que, segons asseguren, porten a terme "màfies" que trafiquen amb sostres.

En la reunió van debatre sobre el problema i també van posar sobre la taula possibles solucions per fer-hi front, tot i que, de moment, opten per mantenir-les en secret per no "donar avantatges" a les màfies". De fet, un grup d'aquests veïns ja va actuar el cap de setmana per evitar l'ocupació delinqüencial de la casa que hi ha al número 154 del carrer Font de l'Alba. Mitja dotzena de veïns, que més tard van arribar a la dotzena, van sorprendre uns individus que volien entrar a l'immoble just quan feia uns dies que havia estat desallotjat d'altres ocupants, s'hi van encarar i van avisar la policia.

Aquesta problemàtica, segons relaten, també passa a la Vall de Montserrat, on els veïns han empaperat la urbanització advertint que s'avisaria la policia davant de qualsevol sospita de tràfic de sostres, i també al Burés i al Borràs.

"El problema no el tenim amb les ocupacions per elles mateixes, sinó amb les màfies que ocupen cases per traficar amb la seva ocupació i la inseguretat que generen", ha assegurat un dels veïns que es vol mantenir en l'anonimat. "No estem aquí per defensar els bancs que tenen les seves cases descuidades, però tampoc volem tenint vivint al costat de casa nostra persones conflictives que generen baralles i fins i tot tràfic de drogues", ha conclòs.

L'Ajuntament diu que hi ha una dotzena de cases ocupades
L'alcaldessa de Castellbell i el Vilar, Montserrat Badia, assegura que entén "perfectament" que hi hagi veïns del municipi que, "subjectivament", tinguin sensació d'inseguretat, però assegura que en tot el poble "hi ha una dotzena d'habitatges ocupats, i només tres d'aquests són de perfil delinqüencial". "La resta són famílies amb nens petits que hi viuen per necessitat i sobre els quals l'Ajuntament en fa un seguiment", explica. Les cases ocupades, tant d'un perfil com de l'altre, estan distribuïdes en 5 a Mas Enric, 4 a la Vall de Montserrat, 2 a la Bauma i 2 al Borràs.

Aquestes dades no quadren amb les que remenen els veïns. "Una dotzena n'hi ha només a Mas Enric -asseguren-, i d'aquestes només tres no són delinqüencials". "Nosaltres hi som cada dia i coneixem els moviments que hi ha i de quin perfil són cadascuna de les ocupacions", afirmen.

Sobre les baralles que es generen a l'entorn de les cases ocupades, Montserrat Badia les assumeix, però avisa que són fruit "d'un problema de violència masclista i no pas derivades de la pròpia ocupació delinqüencial". "Com no podria ser d'una altra manera, tenim inventariades les ocupacions que tenim al municipi i la seva tipologia individualitzada, i actuem en conseqüència, fent de mediació o activant altres mesures segons toca", conclou.

Castellbell i el Vilar té una plantilla de tres vigilants municipals, dos dels quals es troben de baixa. Per cobrir aquest contratemps, l'Ajuntament ha contractat uns serveis externs de seguretat i ha obert convocatòria per a una nova plaça.