L'Orgull pren el centre històric i comercial de Manresa

Unes dues-centes persones es manifesten entre les terrasses plenes del passeig Pere III i altres carrers cèntrics amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+

La manifestació de l'Orgull passant pel passeig Pere III
La manifestació de l'Orgull passant pel passeig Pere III | Pere Fontanals
26 de juny del 2021
Actualitzat a les 22:25h
Sonava de fons Dancing Queen d'Abba a la plaça Major, tot just després de desconvocar la manifestació de l'Orgull a Manresa, un Orgull dissident i volgudament rural. Unes dues-centes persones s'han manifestat aquest dissabte pel centre històric i comercial de Manresa per reivindicar els drets LGTBIQ+ coincidint amb el Dia Internacional de l'Orgull. Banderes irisades i estètiques de tota mena.

L'Aldarull del Bages, Esgarriades d'Osona i el Lluçanès, La Cugula del Solsonès, Voliaina del Pallars i Triangle de Navàs, han convocat una marxa que ha sortit de la plaça Sant Domènec, ha anat fins al CAP Bages, on s'ha fet la primera aturada, i ha tornat fins a la plaça Major, on s'ha llegit el manifest. En el trajecte, terrasses de bars plenes de gent que en la seva majoria no coneixien la convocatòria i segurament molts d'ells ni recordaven que dilluns se celebra el Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+.

Cares de sorpresa, mòbils gravant i somriures compartits després d'escoltar les proclames de la manifestació, la majoria d'elles molt explícites. També s'endevinaven expressions d'"ai Déu meu, Senyor!", res estrany en el barri més conservador de la ciutat, però les banderes, les ombres d'ulls i les samarretes reivindicatives arribaven a plaça Espanya entre la festa i la complicitat majoritària dels vianants.

Els col·lectius han conduït, llavors, la manifestació fins al CAP Bages, on a finals d'aquest més s'obrirà la primera Unitat de Trànsit de la Catalunya Central, que ha estat llargament reivindicada per L'Aldarull. Abans, però, la policia, que acompanyava discretament la marxa fins aleshores, ha fet conat d'emergència, amb sirena inclosa, quan ha pensat que l'objectiu era la comissaria de la Policia Nacional, que és allà davant. Quan han passat de llarg, s'han acabat les presses policials.

La Unitat de Trànsit, una victòria "fruit de més de 3 anys de pressió"
Davant del CAP, els convocants han reivindicat la Unitat de Trànsit que s'obrirà els propers dies. "Aquesta victòria col·lectiva és fruit de més de 3 anys de pressió, juntament amb Acció Lila" que fins i tot va arribar al ple de l'Ajuntament, han recordat, "encara que ara polítics i institució es vulguin penjar la medalleta". Tot i aquesta victòria, han recordat que a la Catalunya Central "encara no es pot avortar quirúrgicament".

En aquest sentit, denuncien que encara es troben amb personal mèdic "poc format" respecte de les seves necessitats, "que reprodueixen violència cap els nostres cossos i identitats". Violència que sumada "a les altres violències" que reben afecten la seva salut mental.
 

Els col·lectius reivindiquen la Unitat de Trànsit davant del CAP Bages. Foto: Pere Fontanals


Final de manifestació a la plaça Major
La marxa ha tornat per la plaça de les Oques, carrer Àngel Guimerà, carrer Nou, Sant Miquel i plaça Major, amb un recorregut de tornada diferent al d'anada per fer-se sentir a nous públics. Al final de la manifestació, en una plaça Major de tarda-vespre de dissabte entre cerveses, algunes tapes i fins i tot, ja, algun cubata, els prop de dos-cents manifestants s'han situat en cercle. 

"La Ruralitat LGTBIQ+ és fil conductor i motiu d'existir de la nostra Xarxa Dissident", ha engegat la lectura del manifest. "La nostra vida està marcada per l'espai petit, la coneixença i la dimensió humana, que en una societat inclusiva serien un entorn ideal per viure en llibertat", però no és així, "aquesta societat que promou l'odi LGTBIQ+ i ens suposa persones cishetero ens dificulta sortir dels armaris i viure lliurement".

Davant d'aquesta situació, moltes vegades la sortida que els queda "és marxar a una gran ciutat o viure a l'ombra i amb perfil baix als nostres pobles". Aquest és el motiu que els porta a emprendre "la lluita LGTBIQ+ Rural", per visibilitzar-se i "fer-ho nostre".

També ha recordat "el pinkwashing descarat de diverses institucions i partit polítics", la pujada preocupant d'agressions LGBTIQfòbiques que tenen lloc a la ruralitat, la descentralització de serveis integrals i serveis especialitzats en salut sexual i reproductiva, i com ha afectat en especial la Covid-19 a la gent del col·lectiu.

La celebració del Dia de l'Orgull a Manresa continua amb un sopar a l'Ateneu Popular la Sèquia, i la festa posterior que serà no mixta respecte del col·lectiu LGTBIQ+.

Actes institucionals a partir de dilluns
Els actes institucionals del Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+ a Manresa, que se celebra cada 28 de juny, començarà amb la penjada de la bandera irisada al balcó de la Casa Consistorial i amb actuacions artístiques que faran reflexionar sobre la identitat de gènere. La bandera es penjarà el mateix dilluns 28 de juny a 2/4 de 10 del matí.

Les actuacions artístiques tindran lloc divendres 2 de juliol, emmarcades dins l'Espai Iris. Es faran a l'Oficina Jove del Bages – Espai Jove Joan Amades (c/ St. Blai, 14) a partir de les sis de la tarda. Sota el lema Orgull de ser com som, s'ha programat un espectacle d'Eloi Martín en forma de monòleg, i un recital de poesia de Txus Garcia i Sònia Moll.