La gira del col·lectiu Eixarcolant farà parada a Manresa

L'entitat ha iniciat una gira per posar sobre la taula la necessitat de construir un nou model agroalimentari basat en la sostenibilitat real, la traçabilitat i la justícia social

Redacció
26 de juny del 2021
Actualitzat a les 18:25h
Forn de Jorba, com a model agroalimentari proposat per Eixarcolant
Forn de Jorba, com a model agroalimentari proposat per Eixarcolant | Eixarcolant
El col·lectiu Eixarcolant ha iniciat una campanya per posar sobre la taula la necessitat de construir un nou model agroalimentari basat en la sostenibilitat real, la traçabilitat i la justícia social.

Iniciada el 13 de juny, es perllongarà fins el 23 de juliol i ha de servir per posar les bases del nou model agroalimentari i demostrar que és possible. Inclou una campanya de micromecenatge i un gira de presentació amb actes arreu del país. 

La gira farà parada a Manresa el proper dimecres dia 30 de juny, on Marc Talavera, president de l'entitat oferirà la conferència A què estem contribuint amb el nostre consum? El model agroalimentari a debat, a les 7 de la tarda al Centre Cultural el Casino.

El nou model ha de permetre a la ciutadania conèixer amb tot detall què hi ha darrere de cada producte i a què s'està contribuint amb el seu consum. Alhora, ha de normalitzar el cultiu i consum d'espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals, elements clau per la sostenibilitat i la sobirania alimentària. 

Amb aquesta campanyan el col·lectiu Eixarcolant té per objectiu demostrar que és possible desenvolupar un nou model de producció, distribució i consum d'aliments, i de desenvolupament socioeconòmic: més sostenible, ètic i just, que reverteixi positivament al territori, i que empri amb normalitat les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals. 

Marc Talavera, president del col·lectiu Eixarcolant, indica que "portem cinc anys explicant que cal transformar el model agroalimentari, i ara ha arribat el moment de fer-ho realitat, de de demostrar que tot allò que sempre hem explicat és possible i alhora necessari". La campanya, plantejada a nivell nacional i iniciada el 13 de juny, es perllongarà fins el 23 de juliol. Com a principals accions inclou una campanya de micromecenatge duta a terme a través de la plataforma Goteo, i una gira de presentació, amb una vintena d'actes arreu del país. 

El micromecenatge ha de fer possible obtenir els recursos necessaris -a l'entorn dels 100.000 euros- per posar en pràctica el nou model agroalimentari a partir de l'exemple concret del Forn de Jorba, com a actuació local a partir de la qual poder extrapolar el model arreu del país. 

Al seu torn, la gira de presentació, organitzada gràcies als nodes locals del col·lectiu Eixarcolant, i que farà parada en una vintena de pobles i ciutats de la geografia catalana, pretén situar el debat sobre el model agroalimentari en el focus mediàtic i social.

En paraules d'Albert Castells, coordinador de la gira "cal posar sobre la taula les incoherències i conseqüències de l'actual model, i al mateix temps cal mostrar quines són les alternatives que ens han de permetre construir, sempre en positiu, un model diferent". 

L'acte de Manresa ha estat organitzat a través del node local Bages-Moianès del col·lectiu Eixarcolant, i és d'assistència lliure. Les places són limitades i es respectaran en tot moment les mesures sociosanitàries vigents.