1 de 10
cultura popular

La Flama «més viva» del Canigó arribarà a Manresa en un acte de petit format

Per primera vega a la història la regeneració s'ha fet al migdia perquè hi ha toc de queda a la Catalunya Nord

La Flama del Canigó, a Coll d'Ares | Josep M. Montaner
per Pere Pratdesaba, 22 de juny de 2021 a les 15:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Flama del Canigó arribarà la vigília de Sant Joan, a les set de la tarda, a la plaça Major de Manresa, en un acte de petit format, a causa de la crisi sanitària, coordinat per Òmnium Bages-Moianès.

La tradició vinculada al solstici d'estiu esdevindrà una reivindicació dels Països Catalans i també continuarà sent un record per a les persones que han estat represaliades per reivindicar la defensa dels drets fonamentals.


La Flama, procedent del cim del Canigó, serà rebuda el 23 de juny, a les cinc de la tarda, a la Muralla (davant del teatre Conservatori) per dur-la a l'Espai Òmnium, on serà custodiada fins al moment de l'encesa del peveter a la plaça Major, a les set de la tarda.

El filòleg Jordi Badia i Pujol farà la lectura del missatge d'enguany, de l'activista nord-catalana Daniela Grau, que reivindica "el que som i el que volem, els Països Catalans, una nació en marxa amb diferents ritmes i un mateix objectiu. Els drets i les llibertats de les nacions lliures i independents".


Tot seguit, la coral Refilets interpretarà Muntanyes del Canigó i altres cançons populars i l'acte es clourà amb danses dels Països Catalans i música en directe.

La Flama, als Països Catalans


La Flama del Canigó es tornarà a estendre arreu dels Països Catalans després d'un any marcat per la pandèmia i arribarà a més de 3.000 punts. Enguany ho farà sota el lema La Flama es viva. Viu-la!, un missatge de resistència cultural i popular després del coronavirus. Podeu llegir el manifest a sota.

Com cada any, la Flama es renovarà al Canigó, i centenars de voluntaris i equips de foc, amb l'ajuda dels Agents Rurals, la distribuiran arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d'anar encenent les fogueres de la nit de Sant Joan. Podeu veure les rutes principals i els seus horaris a sota.

Aquest any però, i per primera vegada a la història, s'ha fet la regeneració a les 12 hores del 22 de juny i no a la mitjanit, ja que hi ha toc de queda nocturn a la Catalunya Nord. Han accedit al cim un grup reduït de persones en representació de tots els equips de foc.


Al llarg del dia, es faran diversos actes a Coll d'Ares, començant per una ballada de gegants a les 10 del matí. També hi ha haurà un concert de música tradicional, l'actuació de Joan Usart i sardanes, fins a tres quarts de quatre, quan es farà la rebuda de la Flama del Canigó, portada pels nord-catalans. Seguidament s'encendrà el peveter-escultura Flama d’Arrels, es faran els parlaments oficials i es repartirà la Flama a totes les entitats i pobles que vinguin a buscar-la per tal que l’escampin arreu dels Països Catalans.

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha recordat que la Flama és mirall d'una societat decidida a compartir la lluita per la llengua i per l'escola catalana i a protegir els drets humans i els valors universals de llibertat i fraternitat. Òmnium ha explicat que aquest any la Flama continuarà sent un record per als presos polítics i exiliats, per reivindicar la defensa dels drets fonamentals i que tindrà també en compte el moment d'emergència social que viu el país.

La Flama arriba al Parlament


Com cada any, el Parlament rebrà la Flama el 23 de juny al migdia. Ho faran la presidenta del Parlament, Laura Borràs; el membre de la Junta Directiva d’Òmnium Xavier Antich; la delegació d’Alaró de l’Obra Cultural Balear, i la presidenta d’Acció Cultural del País Valencià, Anna Oliver.

A més, a la tarda es farà un acte de cultura popular d’accés limitat a causa de la pandèmia a la plaça del Rei de Barcelona. També arreu del país cada municipi organitza la seva pròpia rebuda de la Flama.
 

Flama del Canigó 2021 by Pere Pratdesaba on Scribd

Manifest de la Flama del Canigó 2021 by Pere Pratdesaba on Scribd


 

FOTOS La Flama del Canigó es resisteix a la Covid-19

 

Participació