Memòria històrica

Memòria.cat incorpora quatre nous actius al seu apartat de records personals

Joan I. Garcia, Gonçal Mazcuñán, Cloti Morales i Joaquín Vizcaino comencen a escriure els seus records personals al web

per Redacció, 19 de juny de 2021 a les 19:20 |
Joan I. Garcia, Gonçal Mazcuñan, Cloti Morales i Joaquin Vizcaino | Arxius particulars
Des de divendres, la secció records personals de www.memoria.cat, que es va encetar el juliol de l’any passat, s’enriqueix amb els escrits de Joan I. Garcia Codina, Gonçal Mazcuñán, Cloti Morales i Joaquín Vizcaino. Ja són 26, doncs, les persones que expliquen records i vivències que poden ser d’interès per als manresans.
 

Joan I. Garcia Codina (Manresa, 1949). Joier i escultor, music, fotògraf i cineasta premiat. Gestor d’exposicions col·lectives. Co-autor del Monument a l’exili (situat a La Vajol). Va fer la post producció de Carga Sellada, nominada a l’òscar. Goya 2015 per Bolivia. Coautor de Milagrera (2016), Hasel, condemnar el missatger (2021), i altres. Entre 1989 i 1997 va promoure la rehabilitació de la Fàbrica de Sant Benet, i la protecció dels espais, Pla Especial 1995. Políticament fou membre del PSUC (1966-1977) i d’ERC (1982-1986).
 

A la seva secció, El cau de la memòria. Manresa en el record, dedica el seu primer escrit a parlar de la vaga del fred que es va produir a l’Institut Lluís de Peguera l’any 1963.
 
Gonçal Mazcuñán i Boix (Barcelona, 1948). Periodista de tota la vida, membre de l’equip que va fundar Regió7 el 1978. En va ser director des de 1983 fins a 2006. President executiu del Consell d’Administració d’Edicions Intercomarcals, SA fins el 2011. Actualment és president del Consell Assessor de Regió7 i columnista habitual. Membre de la Comissió Assessora per a la creació dels Estudis de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), va impartir classe com a professor associat des del 1994 fins al 2011.
 
La seva secció porta per nom Ara que hi penso i en el seu primer article recorda la inauguració del Palau Firal (1986) i de l’autopista Terrassa-Manresa (1989) i la relació que, en aquests dos esdeveniments, va mantenir amb el president Jordi Pujol.
 
Clotilde Morales Coca (Almodóvar del Río, Córdoba 1955). Llicenciada en Medicina i Cirurgia, diplomada en Sanitat i especialista en Medicina Interna. Ha treballat com a metgessa internista a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa (1985-2019). Ha estat fundadora de l’associació A.B.B.E.L. i cofundadora de l’associació XULA, sobre l’estudi dels lípids i l’arteriosclerosis. És membre del Consell Municipal de la Dona de Manresa (2019-2021).
 
En el seu apartat, titulat Vivències, dedica el seu primer article a recordar la seva infància, transcorreguda entre Andalusia i Catalunya, on va arribar el 1963.
 
Joaquín Vizcaino Grima (Guadix 1940). Ve a viure a Manresa als 11 anys. Treballa d’ajudant de sabater, electricista i guixaire fins que per la seva lluita sindical, a Manresa ningú no li dona feina. Aleshores regentarà el Bar la Española al barri del Xup fins a la seva jubilació. Fou fundador i primer president de l’Associació de Veïns del Xup, sindicalista a CCOO i membre del Comitè Local del PSUC de Manresa. Actualment és membre actiu de l’AA.VV. del Xup i de la Plataforma en Defensa de les Pensions i dels Drets de la Gent Gran de Manresa.
 
La seva secció es titula Recuerdos personales i el seu primer article, Recuerdos de mi lucha en la clandestinidad (1ª parte).
 
La finalitat dels records personals és recollir vivències de diferents manresans i manresanes que ens permetin conèixer o enriquir el nostre passat.

 

Participació