Avortament

Acció Lila assenyala el Patronat l'Althaia com a responsables que no es pugui avortar a Manresa

El col·lectiu ha realitzat una encartellada amb els noms i cares dels membres del patronat

per Redacció, 19 de juny de 2021 a les 12:38 |
Cartells enganxats per Acció Lila | Acció Lila
Acció Lila ha encartellat Manresa amb uns cartells que assenyalen els membres del Patronat d'Althaia com a "responsables directes que a la Catalunya Central no es pugui avortar". En ells apareixen els noms i cares dels membres del Patronat d'Altahaia, i també s'hi denuncia la "complicitat" d'ICS i CAT Salut.

Es tracta d'una nova acció de denúncia emmarcada dintre la campanya "Els nostres cossos, la nostra decisió", que té entre els seus objectius aconseguir que a Althaia es puguin realitzar procediments d'interrupció voluntària de l'embaràs. Fins ara l'hospital, malgrat ser referencial en un ampli territori de la Catalunya Central, no ofereix aquesta possibilitat. Des del col·lectiu feminista asseguren que han intentat fer pressió de diverses maneres: amb rodes de premsa, concentracions, encartellades, embustiades i presentant una moció al Ple.


"Actualment, el dret a l'avortament no s'està garantint a la Catalunya Central", denuncia Acció Lila. "Malgrat tota la feina que hem realitzat per fer-lo efectiu, només hem obtingut paraules buides, evasives o compromisos que mai arriben a materialitzar-se. Creiem que és necessari posar sobre la taula que la situació de vulneració dels drets reproductius en què ens trobem les dones de la regió té responsables. Els demanem que treballin per fer efectiu un dret tan important com és l'avortament".

Des del col·lectiu recorden que el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs és quelcom "essencial per les dones i assolit gràcies a una dura i llarga lluita del conjunt del moviment feminista. La reivindicació que a la Catalunya Central es pugui avortar no és només nostra, sinó de la ciutadania del territori".


Acció Lila també denuncia el paper que estan jugant en aquesta situació l'Ajuntament de Manresa i el seu alcalde, Marc Aloy, que presideix el Patronat. "Quan vam posar la problemàtica sobre la taula es van comprometre a treballar per garantir que a Althaia s'ofereixi el procediment d'interrupció voluntària de l'embaràs, però no tenim cap mostra d'interès real: fins que va començar la nostra campanya hi va hacer una deixadesa completa de responsabilitat per part del consistori davant una problemàtica que fa anys que és present a la ciutat i que mai havia treballat. Des de llavors, no han realitzat cap acció tangible per canviar la situació". 

L'organització també demana transparència: assegura que l'Ajuntament "està ocultant informació, ja que no ens informa de les dates de les reunions del Patronat ni dels continguts que s'hi tracten", i manifesta que "no entenem per què l'Ajuntament forma part del Patronat d'Altahaia si no hi representa els interessos de la ciutadania de la ciutat".

Al llarg de la campanya "Els nostres cossos, la nostra decisió", una altra de les denúncies que ha formulat Acció Lila ha estat que Althaia es nega a realitzar avortaments per motius religiosos. En el Patronat hi té presència l'Orde Religiós de Sant Joan de Déu, que fa uns mesos va manifestar que en cap dels seus hospitals es permet avortar. En aquest sentit, des del col·lectiu denuncien la ingerència de l'Església en un hospital finançat amb fons públics, i asseguren que Althaia "està portant a terme una pràctica il·legal, ja que podem veure que realitza una espècie d'objecció de consciència en tant que institució, quan aquest és un dret a què únicament és permès d'acollir-s'hi a nivell individual".

Des del col·lectiu esperen que aquesta encartellada serveixi per "fer moure coses i perquè aquelles persones que tenen a les seves mans canviar les coses assumeixin la seva responsabilitat de cara a la ciutadania i treballin per garantir a la Catalunya Central el dret a l'avortament".

 

Participació