Joves dels Comuns de Manresa presenten els «bons de cultura» a l'Ajuntament

Laura Oliva i Arnau Romero es van trobar amb la regidora Rosa M. Ortega

Arnau Romero i Laura Oliva amb la regidora Ortega
Arnau Romero i Laura Oliva amb la regidora Ortega | Comuns
Redacció
19 de juny del 2021
Actualitzat a les 12:25h
El passat dilluns 14 de juny, la coordinadora de Confluència jove a Manresa, Laura Oliva, i Arnau Romero, membre de l'executiva, es van trobar amb la regidora de Manresa Rosa M. Ortega. El motiu de la reunió, va ser explicar en profunditat els detalls de la proposta dels bons culturals i buscar el compromís per a que es materialitzi. 

Els joves dels comuns de Manresa valoren molt positivament la trobada amb la regidora i la tècnica de joventut de l'Ajuntament de Manresa on han pogut plantejar personalment la proposta que van fer arribar fa unes setmanes per reactivar el sector cultural, donar-li suport directe i fer-lo més accessible a les persones joves. Això es veuria materialitzat amb uns bons culturals a través dels quals els joves poden gaudir de 10 euros addicionals per cada 20 que en posin per gastar en llibres, cinema, teatre o concerts de forma indistinta. Suggereixen destinar part del pressupostos contemplats al Pla de Reconstrucció Social i Econòmica de l'àmbit de la cultura i joventut per a poder-ho fer possible en el marc de les accions ja començades. Parteixen d'una quantitat inicial de 20.000 euros que podria passar a 40.000 a través dels nous pressupostos. 

Creuen que és una bona proposta no només per fer atractiva i accessible la cultura o altres formes d'oci als joves, sinó que ho veuen també com una oportunitat per incentivar el teixit cultural i econòmic de la ciutat. Diuen, això sí, que s'ha de parar especial atenció als joves amb més vulnerabilitat o risc d'exclusió social els quals han de tenir preferència a l'hora de sol·licitar els bons. Creuen que això es pot garantir mitjançant una taula de treball entre les tècniques de joventut, cultura i serveis socials que a la vegada haurien de fer la tasca de difusió i comunicació de la proposta. 

La coordinadora dels joves dels comuns al Bages "considera que és una acció que pot venir per a quedar-se. Creu que pot tenir una bona acollida entre els joves i ser una acció que es perllongui en el temps i es contempli anualment amb el pressupost municipal".

En surten satisfets de la rebuda de la proposta, de l'interès per poder-la tirar endavant i el compromís de la regidora de valorar la seva execució futura així com emplaçar-se mútuament a una propera reunió per a fer-ne seguiment i seguir parlant. 

A banda d'això, han pogut parlar d'altres aspectes que els preocupen especialment com són l'emancipació o l'habitatge. Han compartit algunes experiències de programes que està duent a terme el consistori per a afavorir la reinserció laboral, la formació i l'accés a l'habitatge de les persones joves migrades entre d'altres. A més han sorgit reflexions sobre explorar noves formes de participació més proactiva per a la joventut com jornades de reflexió presencials obertes a tots els joves incloses les entitats i organitzacions polítiques juvenils. Finalment els joves dels comuns han expressat que troben a faltar més informació concreta pel què fa el coneixement de la situació dels joves en matèria d'accés a l'habitatge, la capacitat d'emancipar-se i altres qüestions relacionades amb les oportunitats laborals. 

També proposen un estudi comparatiu que avaluï com la Covid pot haver afectat laboralment i econòmicament els joves manresans per permetre's poder fer accions polítiques d'acord amb la nova realitat post pandèmica. Els joves, recorden són un dels col·lectius més afectats per les crisis successives que els ha tocat viure i des de totes les administracions cal fer el possible per revertir la situació i oferir-los un present i futur dignes.