L'estudi guanyador de la museïtzació del Museu del Barroc assegura que els onze projectes curriculars són seus

Croquis afirma que les acusacions de Transversal són "totalment falses", recorda que treballa en museïtzacions des de 1982, que ha fet "centenars" de projectes i assegura que es reserva el dret d'emprendre accions legals contra l'empresa manresana

Obres al futur Museu del Barroc de Catalunya, aquest dijous
Obres al futur Museu del Barroc de Catalunya, aquest dijous | Pere Fontanals
17 de juny del 2021
Actualitzat el 19 de juny a les 19:41h
Croquis, l'empresa barcelonina que va guanyar el concurs per a la museïtzació del futur Museu del Barroc de Catalunya a Manresa, assegura que els onze projectes que va presentar en el seu currículum per accedir al concurs són de disseny seu i que les acusacions de l'altra empresa concursant, la manresana Transversal, són "totalment falses" i que ho pot demostrar en qualsevol moment.

Aquestes afirmacions les ha fet en una carta que ha adreçat al director de Regió7 en data 16 de juny, a la que tingut accés NacióManresa, exigint-li la rectificació de l'article del passat 9 de juny en què recollia les declaracions de Transversal, però on no donava veu a l'empresa barcelonina. Fonts de Regió7 asseguren que van trucar-hi però no van rebre cap respo0sta.

Croquis, que es reserva el dret d'emprendre accions legals per aquest afer, aclareix que el projecte CCBorn "mai no ens l'hem atribuït ni citat dins de les onze propostes" del currículum concursal, ni tampoc "el projecte d'exposició permanent al Pavelló de Sant Salvador de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau", tal i com assegurava la notícia recollida per Regió7.

L'empresa assegura que l'acusació no té cap sentit, ja que el seu currículum "conté centenars de projectes museogràfics i expositius exclusivament" i, per tant, no té necessitat d'incloure'n d'inventats.

L'empresa barcelonina recorda que està constituïda des de 1982, "fa gairebé 40 anys", i que el seu nom fiscal Croquis, Dissenys, Muntatges i Realitzacions, ja desmenteix les afirmacions que va fer el responsable de Transversal a Regió7 assegurant que "Croquis no és una empresa pròpiament de projectes museogràfics".

Croquis, que en conversa amb NacióManresa ha assegurat que encara no ha tingut accés al contingut de les al·legacions de Transversal, ni al contenciós administratiu que ha iniciat, assegura que si el jutjat contempla la mesura cautelaríssima de suspensió del procés, "afectarà a tots els terminis del projecte".

La carta adreçada al director de Regió7 conclou assegurant que Croquis "no ha falsejat cap document entregat per la licitació del Projecte del Museu del Barroc de Catalunya", que els onze projectes presentats "han estat dissenyats" per l'estudi barceloní i que fa gairebé 40 anys que "dissenya i executa projectes museogràfics i expositius".

Alegacions a l'Ajuntament i recurs als jutjats de Transversal
La manresana Transversal, una de les empreses que va optar a la convocatòria per redactar el projecte museístic del futur Museu del Barroc de Catalunya, amb seu a Manresa, ha presentat un recurs contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Manresa. L'empresa creu que els adjudicataris del projecte -l'empresa barcelonina Croquis- va falsejar el currículum de mèrits per poder optar al concurs, que finalment va guanyar.

De fet, segons havia avançat Regió7, Transversal ja va impugnar el resultat del concurs, però el consistori ho va desestimar en considerar que el recurs s'havia presentat fora de termini. Ara serà un jutge qui valori si admet a tràmit la denúncia i si accepta la mesura cautelaríssima de suspensió del procés.

A principis de juny, l'empresa Transversal -una de les quatre que va optar a la convocatòria per redactar el projecte museístic del Museu Barroc de Catalunya- va impugnar el resultat del concurs, que es va adjudicar a l'estudi Croquis. Transversal va al·legar que Croquis havia falsejat els mèrits que li van permetre superar el primer filtre i participar al concurs de projectes, que finalment va guanyar. Tot i això, l'Ajuntament de Manresa va desestimar la impugnació, ja que va considerar que el recurs s'havia presentat fora de termini.

Ara, Transversal ha decidit portar el cas als jutjats i ha presentat un recurs contenciós administratiu en contra de l'Ajuntament de Manresa. Segons l'empresa, però, la impugnació que van presentar inicialment davant del consistori no era "extemporània", ja que argumenten que el recurs pretén impugnar tot el concurs i no només la primera fase. "Si la primera fase es va fer malament, la segona està contaminada i viciada i, per tant, és lícit que recorrem el concurs en la seva globalitat", argumenten.

També manifesten que no entenen l'actitud de l'Ajuntament de Manresa que "no vol anar a l'arrel del problema" i "el vol tapar amb l'excusa d'una hipotètica i forçada extemporaneïtat". "Només calia revisar la documentació i adonar-se dels errors negligents o mal intencionats que han presidit el concurs", uns suposats errors que Croquis nega amb rotunditat.

En el contenciós administratiu que han presentat al jutjat, demanen també la mesura cautelaríssima de suspensió del procés, que suposaria un endarreriment del projecte.

El ple d'aquest dijous ho debatrà a petició del PSC
El grup municipal del PSC ha presentat una proposició per ser debatuda al ple municipal d'aquest dijous en la qual demana textualment que "l'Ajuntament de Manresa ajorni la tramitació del contracte un mínim de 45 dies" per tal es pugui fer una revisió acurada de tot l'expedient del concurs per a la museïtzació del futur Museu del Barroc de Catalunya.

Els socialistes consideren "insuficients, inconcretes i, sobretot, fetes amb certa desgana" les "escasses" explicacions donades a la resta de grups municipals per part del govern d'ERC i Junts davant la possibilitat "que s'hagués sobrevalorat el currículum de l'empresa barcelonina SLP Croquis Dissenys Muntatges i Realitzacions", guanyadora del concurs de projectes per a la redacció del projecte museogràfic del Museu del Barroc de Catalunya i la direcció de la seva execució, inclòs en un ajut, en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

Per al PSC, després de la publicació de les acusacions de Transversal a Regió7, "hi ha prou raons per, com a mínim, fer una revisió de l'avaluació que va fer el jurat". I fer-ho, sobretot, "abans de contractar (que segons les bases s'ha de fer per procediment negociat sense publicitat) per un cost de 109.323,50 euros (IVA inclòs)".