L'EDAR Sant Fruitós - Santpedor - Navarcles optimitza la despesa energètica amb el control del nitrogen

El nou sistema de control digital ha permès també millorar el control dels nivells de nitrogen de sortida de les aigües residuals cap al medi

EDAR de Sant Fruitós - Navarcles - Santpedor
EDAR de Sant Fruitós - Navarcles - Santpedor | Aigües de Manresa
Redacció
16 de juny del 2021
Actualitzat a les 16:09h
El 2020 es va dur a terme una actuació a la depuradora (EDAR) de Sant Fruitós – Santpedor – Navarcles on es va incorporar una plataforma de control digital, ideada per l'empresa Createch. Aquesta solució ha permès millorar la capacitat de tractament i optimitzar l'eficiència energètica de la planta.

El nou sistema està situat al reactor biològic de l'EDAR, on colònies de microorganismes eliminen la matèria orgànica i el nitrogen presents a les aigües residuals. L'actuació d'aquests microorganismes es veu potenciada mitjançant la incorporació d'oxigen.

El nou mètode permet un control instantani, dinàmic i precís de les necessitats d'oxigen que tenen els microorganismes. D'aquesta manera també es milloren l'estabilitat del procés i els resultats obtinguts.

El sistema de sanejament d'aquesta estació recull i depura les aigües residuals de Sant Fruitós de Bages – Santpedor-Navarcles, abans d'abocar-les al riu d'Or. L'EDAR està en funcionament des del 1996 i és explotada per Aigües de Manresa a partir d'un encàrrec de gestió de la Mancomunitat de Municipis del Bages pel Sanejament, que n'és l'administració actuant.