Enoturisme

La Ruta del Vi de la DO Pla de Bages estrena un cicle d'activitats dedicades al bosc i la vinya

Reconèixer les plantes de la vinya, anellar ocells o fer un bany de vinya i bosc són algunes de les activitats proposades

per Redacció, 15 de juny de 2021 a les 16:25 |
Paisatge amb bosc i vinyes al Bages | DO Pla de Bages
La Ruta del Vi de la DO Pla de Bages, una proposta d'enoturisme impulsada des de la Denominació d'Origen Pla de Bages i Bages Turisme, estrenarà a finals de juny un cicle d'activitats dedicades al bosc i la vinya. Es tracta d'un conjunt de propostes relacionades amb el paisatge i la natura d'aquest territori que tenen per objectiu aprofundir en el coneixement de la cultura de la vinya i el vi des d'una vessant naturalista i sostenible.

Totes les activitats es faran a l'aire lliure i en grups reduïts. A més, són gratuïtes ja que estan subvencionades pel Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central dins del projecte Leader Natura i Vida Silvestre.


Cinc propostes per a tots els públics


El cicle d'activitats de bosc i vinya comprèn cinc propostes, que tindran lloc entre el 20 de juny i el 26 de setembre, amb el següent calendari:


- 20 de juny. Reconeixement de plantes a la vinya de Collbaix. Una passejada a peu per la vinya on, acompanyats per un biòleg, els participants aprendran a reconèixer les plantes amb el suport de les eines digitals. En acabar, podran gaudir del wine bar del celler. Inscripcions en aquest enllaç.

- 27 de juny. Construïm un hotel d'insectes a la vinya de Castelladral. Una activitat per descobrir la importància dels insectes com a pol·linitzadors i reguladors de plagues, a través de la construcció d'un hotel d'insectes que afavoreixi la seva presència a la vinya. Inscripcions en aquest enllaç.

- 18 de juliol. Anellament científic d'ocells a les vinyes d'Artés. Un ornitòleg i anellador expert conduirà aquesta activitat que permet estudiar els ocells de la vinya i tenir un indicador de la qualitat ambiental de l'entorn.

- 4 de setembre. Bat night, la nit de ratpenats. La vinya de l'Oller del Mas, a Manresa, serà l'escenari d'aquesta observació nocturna dels ratpenats. Els participants aprendran a identificar les diferents espècies i els observaran i escoltaran mitjançant detectors d'ultrasons. Els ratpenats tenen una funció clau en el control de plagues a la vinya.

- 26 de setembre. Bany de bosc i vinya. Activitat a la vinya del celler Sant Miquel d'Oló, a Santa Maria d'Oló, per connectar amb el paisatge, la terra i amb un mateix, en un entorn natural espectacular.

El programa sencer pot consultar-se a www.rutadelvidobages.cat i dopladebages.com.

El Bages: vinyes envoltades de bosc


Una de les particularitats dels paisatges de vinya del Bages és que les vinyes es troben en petites parcel·les envoltades de bosc. Aquest fet afavoreix la biodiversitat de la vinya i permet plasmar les aromes del bosc als vins de la DO Pla de Bages en forma de notes balsàmiques d'herbes aromàtiques com el romaní. A més, tots els cellers de la Denominació d'Origen Pla de Bages compten amb vinya pròpia, això fa que el coneixement i la cura de l'entorn natural sigui de respecte en tots els elaboradors.

Des de sempre s'ha posat l'accent en el patrimoni de la pedra seca com a element que ha estructurat el paisatge del Bages, on encara avui, a més de tines i barraques de pedra seca, es poden trobar quilòmetres i quilòmetres de parets de pedra seca enmig del bosc, un bosc que fa 150 anys havia estat un mar de vinya.

La primera ruta d'enoturisme cultural de Catalunya


La tardor de l'any passat el Bages va posar en marxa la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages, un projecte que organitza i articula tota l'oferta enoturística dels 15 cellers de la DO Pla de Bages, i proposa als visitants diferents activitats per fer a la comarca en funció dels seus interessos. Les propostes s'articulen al voltant de 4 elements significatius del territori: el patrimoni de pedra seca, el Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central, la història de les antigues nissagues de viticultors, cooperatives centenàries i petits projectes familiars, i les varietats autòctones i vins de qualitat.

 

Participació