Esteve Pintó avisa que cal que els fons europeus arribin a les pimes del territori

El president de Pimec Catalunya Central intervé en una sessió informativa sobre la situació actual dels fons europeus i del pla de recuperació del govern espanyol

El president de PIMEC Catalunya Central, Esteve Pintó, en una imatge d'arxiu
El president de PIMEC Catalunya Central, Esteve Pintó, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
Redacció
15 de juny del 2021
Actualitzat a les 14:16h
"Les empreses de Catalunya Central estan resistint, però necessiten que els fons europeus arribin a les pimes del nostre territori". Així ho ha dit el president de Pimec Catalunya Central, Esteve Pintó, en la trobada virtual anomenada Volem Next Generation! Les Pimes i els Fons NGEU, dirigida a les petites i mitjanes empreses, així com persones treballadores autònomes, de les comarques de la Catalunya Central.

Durant el transcurs de l'acte, el director de Relacions Internacionals de Pimec, Jacint Soler, ha explicat la distribució de la dotació extrapressupostària que representen els fons europeus, així com les vies i mecanismes de repartiment. En aquest sentit, ha detallat que "el 70% dels diners que arribin a Espanya, aniran destinats a projectes de digitalització i sostenibilitat, dels quals, 4.000 milions d'euros seran per la digitalització de pimes".

Així mateix, Soler ha declarat que la patronal ha establert vies de comunicació amb les diferents administracions, presentant modificacions al RDL 36/2020 que està tramitant el ​Congrés de Diputats sobre la gestió dels fons europeus, per exemple. La patronal vol reivindicar "la necessitat d'ampliar les dotacions previstes per a la digitalització i sostenibilitat de les pimes, ja que representen el gruix del teixit productiu".

En la seva intervenció, el director de Consultoria Estratègica i Finançament de Pimec, Pere Cots, ha presentat diverses mesures de reestructuració dels crèdits ICO per assegurar la solvència de les pimes. També, ha aclarit que tant la reestructuració dels crèdits ICO com els fons europeus van destinats a donar suport a les empreses viables, per tant, "s'ha de justificar que les mesures que es demanin asseguraran la viabilitat de l'empresa". La reestructuració dels crèdits ICO, incloent-hi la mesura de la quitança, és essencial per les pimes catalanes: "Com les empreses espanyoles i catalanes han tingut poques ajudes directes, en comparació amb altres països europeus, tenen molt més endeutament".

Finalment, en la trobada moderada pel president de Pimec Joves Catalunya Central, Carles Pons, també han intervingut el gerent d'Aricoforest, Toni Arimany, i la consellera de l'Àrea de Desenvolupament Comarcal del Consell Comarcal del Bages, Marta Viladés i Ribera. L'empresari, representant de diversos socis col·lectius de la patronal, ha explicat diverses propostes agrupades de projectes en l'àmbit de la sostenibilitat, com ara instal·lacions logístiques d'autoproducció energètica, sistemes de rec intel·ligents, un pla de recuperació degradades dels pobles de Catalunya Central per transformar-les en zones verdes o la recuperació d'espais fluvials.

La consellera ha realitzat la cloenda de l'acte, on ha posat èmfasi en què "un dels pilars dels NGEU serà la col·laboració publico-privada. L'objectiu clar d'actors públics i privats és treballar coordinadament per assolir projectes de gran abast i accedir als fons de manera agrupada".