La manresana Ariadna Borràs crea «Verbum», un joc de taula per divertir-se tot construint paraules amb cartes

La il·lustradora obre aquest dimarts una campanya de micromecenatge amb interessants recompenses per portar a terme el projecte i editar-ne els primers 500 exemplars

Ariadna Borràs, amb el seu «Verbum», a la redacció de NacióManresa
Ariadna Borràs, amb el seu «Verbum», a la redacció de NacióManresa | Pere Fontanals
15 de juny del 2021
Actualitzat a les 23:47h
"S'assembla a l'Scrabble només en el fet que s'han de construir paraules a partir de lletres, però res més", explica la il·lustradora i fotògrafa manresana Ariadna Borràs quan li insinuem, en la primera pregunta, sobre la possible similitud del joc de taula que ha creat amb el clàssic de la construcció de paraules. "No hi ha taulell i les cartes i les lletres, generalment, són d'ús comú entre tots els jugadors; la dinàmica, doncs, és totalment diferent", complementa.

Borràs, responsable de l'empresa d'arts gràfiques El taller de paper, fa mesos que treballa en el disseny i les proves del joc de taula Verbum, que aquest dimarts inicia una campanya de micromecenatge perquè pugui veure la llum i editar-ne els primers 500 exemplars. "Hem fet proves i hi hem jugat moltes vegades amb amics i coneguts per detectar possibles millores i perquè el joc fos dinàmic i divertit", confessa, mentre afegeix que "en cada partida sorgia una nova possibilitat". En aquest sentit, assegura, "el manual d'instruccions ha passat per moltes fases, en què he afegit coses i n'he descartat altres fins que, finalment, contempla totes les possibilitats i no deixa res a l'atzar".

Borràs explica que el joc és fruit d'un error: "els errors sempre et porten a coses meravelloses". "Com a il·lustradora, des que vaig estudiar a l'Escola d'Art i a Llotja, sempre havia pensat en portar a terme un projecte, però mai hauria cregut que seria un joc de taula, i menys jo sola", admet. Va ser a partir d'un error en una il·lustració que feia que es va començar a gestar Verbum, i a partir d'aquí va començar a jugar amb amics, fins que ha arribat el moment de llançar-lo per a tothom.
140 cartes i quatre opcions d'idioma
Verbum consta de 140 cartes il·lustrades amb rostres -realitzats per la pròpia Borràs- que contenen una lletra. Els jugadors, de 2 a 5, van destapant les cartes per torns, van dient la lletra en veu alta i les van disposant per la taula. "Es requereix una taula una mica gran, això sí", avisa. Quan algun dels jugadors pot composar una paraula d'un mínim de 4 lletres amb les cartes descobertes, diu "verbum" i l'aparta a la seva banda, tot i que les lletres continuaran estan a disposició dels altres jugadors per formar noves paraules.

Les cartes s'aparten definitivament del joc només quan el jugador composa una paraula de 7 o més lletres, establint-se una puntuació segons el nombre de lletres. El joc, que és molt dinàmic, també permet "colar" barbarismes, i si els altres jugadors no el detecten, també s'assignen punts. Però tot això s'esfuma si algun dels jugadors pot format la paraula "verbum", amb la que es dona per finalitzada la partida i es dona per vencedor a aquest jugador. Entremig hi ha cartes que inclouen gomets de colors que multipliquen la puntuació, o de sanció per fer perdre el torn.

Una de les particularitats de Verbum és que s'hi pot jugar en quatre opcions d'idioma. Per jugar en català es requereixen 117 cartes -inclou la ç i l'ela geminada, en castellà amb 114 cartes, en anglès, amb 107 i, finalment en francès, amb 104 cartes. Així, pot ser també una eina per exercitar el vocabulari amb llengües no pròpies, si es vol.
 

Cartes il·lustrades del «Verbum» disposades sobre la taula. Foto: Ariadna Borràs


Micromecenatge i recompenses
Per fer realitat el projecte Verbum, Ariadna Borràs ha iniciat aquest dimarts una campanya de micromecenatge amb la plataforma Verkami amb unes recompenses "molt atractives", que es basen en el propi joc i altres complements. L'objectiu mínim de la campanya és arribar als 4.000 euros per poder fer una primera edició de 500 exemplars del Verbum i cobrir les despeses afegides que genera la seva publicació.

Es poden fer aportacions a partir de 10 euros, "per qui vulgui donar un cop de mà al projecte o que cregui que val la pena apostar-hi". A partir dels 18-20 euros, la recompensa és un exemplar del Verbum, però existeixen altres aportacions que es poden consultar al web per aconseguir més exemplars. Destaca la recompensa per a una aportació de 100 euros, que és el Verbum i una tarda amb la seva autora en què explicarà la història del joc i n'ensenyarà les instruccions per agafar-ne l'habilitat al moment.

També cal tenir en compte els objectius col·lectius de la campanya de micromecenatge. Si la campanya arriba als 5.000 euros, tots aquells que tinguin un joc de recompensa, obtindran també una bosseta per dur el joc de Coto Roig serigrafiada per El taller de paper. I si se superen els 6.000 euros, s'hi inclourà la bosseta i una serigrafia del Verbum feta per El taller de paper. "La idea és que qui hi aporti tingui més al·licient per compartir la campanya", somriu Borràs.
Ja pensa en futures extensions
Verbum dona per molt, i la seva autora, Ariadna Borràs, no para de rumiar noves possibilitats que fomentin la llengua i la interactivitat. "Tinc pensades unes extensions al joc perquè tingui més interès pedagògic per a les escoles i les escoles d'idiomes", explica. El joc base seria el mateix, però tindria unes extensions que li donarien més possibilitats en matèria educativa.

La campanya ha començat aquest dimarts a les 10 del matí. I a partir d'aquí, 40 dies per poder convertir Verbum en una realitat. "Els primers dies de micromecenatge són els més importants", admet.

- Campanya de micromecenatge del Verbum