La segona selectivitat de la Covid arrenca a Manresa sense incidents ni peticions de canvis lingüístics

Un total de 811 estudiants del Bages han començat la cursa de fons per entrar a la universitat amb un examen de llengua castellana i literatura "assequible"

La selectivitat arrenca a Manresa amb 811 alumnes examinant-se
La selectivitat arrenca a Manresa amb 811 alumnes examinant-se | AFT
08 de juny del 2021
Actualitzat a les 14:02h
Nervis. Sempre n'hi ha quan estàs a punt de començar a córrer la marató que t'ha de dur fins al futur que desitges. I si aquesta marató es tradueix en, com a mínim, cinc exàmens d'assignatures diverses amb extensos temaris, la tensió es multiplica. Per no parlar dels que a banda de les proves comunes també es veuen obligats a examinar-se de les anomenades matèries específiques -bàsicament perquè si no ho fan, no poden accedir a la carrera universitària anhelada. 

Sí, això és la selectivitat, que aquest dimarts ha arrencat, amb la presència gairebé 40.000 alumnes d'arreu de Catalunya. D'aquests, 811 s'han examinat (i se seguiran examinant fins divendres) en un dels quatre centres educatius que s'han habilitat a Manresa expressament per a l'ocasió. Es tracta de la FUB, l'UPC, l'institut Lacetània i la Joviat. En tots els equipaments hi ha un tribunal (amb el seu president corresponent) que s'encarrega de vetllar pel bon funcionament de les jornades competencials, excepte en el cas de la UPC, que n'hi ha dos. Aquest 2021 és el primer any que s'incorpora a la llista de centres l'escola Joviat, que ho fa en substitució de l'institut Lluís de Peguera. 

Per tribunals, trobem que les estudiants que s'estan examinant a la FUB són les que van a als instituts Gerbert d'Aurillac de Sant Fruitós, Llobregat de Sallent i Lluís de Peguera de Manresa. A la Joviat hi són les de l'Escola Diocesana de Navàs, les de l'Institut Moianès de Moià i les de la mateixa Joviat. Pel que fa a la UPC, i tenint en compte que hi ha dos tribunals, s'hi apleguen les alumnes dels instituts IES d'Auro de Santpedor; Castellet de Sant Vicenç de Castellet; Miquel Bosch i Jover d'Artés; Pere Fontdevila de Gironella, i Cal Gravat, Guillem Catà, FEDAC, La Salle i el Pius Font i Quer de Manresa.

Finalment, al Lacetània hi acudeixen les batxillers que van al Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, a l'Institut de Puig-reig i al Lacetània mateix. És el cas, per exemple, de l'Anna Casas, que aquest dimarts al matí s'ha examinat de llengua castellana i literatura i de matemàtiques aplicades a les ciències socials. Vol fer Enginyeria de Ponts i Camins, una carrera a la qual s'hi pot accedir amb una nota mínima de 5 sobre 14. És per això que està força tranquil·la, dintre de la marea de nervis inevitables que s'agafen en situacions com aquesta. Amb ella hi ha el Martí Subirana, estudiant del Pius i futur historiador (la carrera que vol fer té la mateixa nota de tall que la de l'Anna). Tots dos coincideixen a dir que l'examen que ha donat el tret de sortida a les PAU d'enguany, el de castellà, "ha estat més fàcil del que ens pensàvem. Normalment el castellà acostuma a ser més complicat, però la veritat és que l'hem trobat molt assequible", asseguren.
 

Martí Subirana i Anna Casas, dos dels manresans que aquest dimarts s'han examinat en el marc de les PAU 2021 Foto: AFT


Cap petició (de moment) d'exàmens en castellà o aranès

Josep Maria Rossell és el president del tribunal de l'institut Lacetània, centre en el qual s'hi estan examinant 114 alumnes ("haurien de ser-ne 115 però una estudiant s'ha posat malalta i no podrà venir", assenyala). No és el primer any que forma part d'un tribunal de les PAU, i és per això que malgrat la tensió del primer dia (hem de tenir en compte que les estrictes mesures anti-Covid compliquen una mica més la tasca), ha gestionat les hores inicials sense cap problema. "Estem fent servir sis aules, cinc de les quals compten amb 15 alumnes i la darrera que té capacitat per a 47", explica. En condicions normals (no pandèmiques, vaja), el nombre de batxillers que hi cabria duplicaria l'esmentat. 

"A més", continua, "en cada una d'aquestes aules sempre hi aniran els mateixos estudiants; i no només això, sinó que cadascú s'asseurà cada dia a la mateixa taula". Aquesta mesura -que hauria de ser comuna en tots els centres amb tribunal- "ens faria un gran servei en cas que algun estudiant donés positiu per coronavirus: com que nosaltres tindríem apuntat qui seia al seu costat, podríem trucar-li per avisar-lo que ha estat contacte directe amb un infectat", assenyala Rossell.

Pel que fa a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que estableix que els enunciats dels exàmens han d'estar en les tres llengües oficials -català, castellà i aranès- i que s'haurà d'oferir a cada alumne, de manera individual, l'opció d'escollir l'enunciat en l'idioma que vulgui, Rossell comenta que "de moment, ningú ha demanat res". "De fet", afegeix, "amb tots els anys que porto dintre la coordinació de les PAU, a Manresa es poden contar amb els dits d'una mà les peticions de canvis lingüístics". 
 

L'Aula Rosa de l'institut Lacetània de Manresa acull uns quants dels alumnes que s'examinen per la Selectivitat d'enguany Foto: AFT