La Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central edita un vídeo i una infografia

Aquest dilluns serà el dia mundial sense tabac que culmina la XXII setmana sense fum, enguany sota el lema "Deixar de fumar, la teva altra vacuna"

Redacció
30 de maig del 2021
Actualitzat a la 13:53h
Professionals de les àrees bàsiques de salut, hospitals, oficines de farmàcia, serveis d'atenció a la salut sexual i reproductiva, ajuntaments, universitats, associacions i l'Agència de Salut Pública de Catalunya han unit esforços per a commemorar la XXII setmana sense fum que culmina aquest dilluns amb el dia mundial sense tabac. Fins a 18 institucions i organitzacions estan representats a la Xarxa de prevenció i control del tabaquisme de la Catalunya Central que enguany recorda la necessitat de deixar de fumar en una campanya que porta per lema Deixar de fumar, la teva altra vacuna.

La setmana sense fum, es celebra cada any a Catalunya. Aquest any és la XXII setmana sense fum que culminarà dilluns amb el dia mundial sense tabac amb l'objectiu de sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d'un ambient lliure de fum i de residus del tabac.

La xarxa de prevenció i control del tabaquisme de la Catalunya Central cada any organitza una acció coordinada al voltant del dia mundial sense tabac- Setmana sense fum, tot i que l'any passat no es va poder celebrar per culpa de la pandèmia. I enguany s'ha reprès amb l'elaboració d'un vídeo i una infografia. Per fer xarxa al territori es coordina aquesta iniciativa amb la implicació de professionals de les 6 comarques. "La idea és que si ens impliquem des de tot el territori, sumem esforços, més impacte tenen les accions i per tant arribem a més població", explica Imma Cervós, subdirectora de l'Agència de Salut Pública de la Catalunya Central .

Tenint en compte el lema, Deixar de fumar la teva altra vacuna es vincula l'activitat amb el gest d'arremangar-se per posar-se la vacuna. Per això, s'ha decidit treballar amb el símil de la pandèmia del tabaquisme i la Covid-19: com es pot prevenir i controlar amb una vacuna

Una xarxa activa

La xarxa compta amb 18 entitats implicades i hi ha participat en aquest temps uns 75 professionals. Els seus objectius són ordenar recursos i compartir criteris de derivació; detectar necessitats específiques del territori; optimitzar recursos; motivar els professionals i les institucions en la lluita contra el tabaquisme; reconèixer i donar visibilitat als professionals i les institucions; compartir experiències i promoure iniciatives comunitàries.

L'elaboració del vídeo s'ha fet amb el suport de diversos professionals i la infografia s'ha enviat a tothom de la xarxa per tal que se'n fes difusió.

Tabaquisme, el primer problema de salut pública

El tabaquisme és el primer problema de salut pública que es pot prevenir en els països desenvolupats.

Segons dades de la ESCA del 2020 la prevalença del consum de tabac (diari i ocasional) en la població de 15 anys i més és del 24,6% (27,8% els homes i 21,3% les dones) i el 7,7% de les persones està exposada al fum ambiental del tabac a la llar (5,6% dels homes no fumadors i 9,6% de les dones no fumadores).

Les dades de Catalunya Central ESCA 19-20 són prevalença de consum de tabac (diari i ocasional) en la població de 15 anys i més de 23,4% (sense diferències significatives amb les dades de Catalunya ) i del 8,2% (sense diferències significatives amb Catalunya) de les persones està exposada al fum ambiental del tabac a la llar.
 

Infografia - Deixar de Fumar by La muntanya russa on Scribd