El guionista i director Jo Sol presentarà diumenge a Manresa «Armugán»

En un acte organitzat pel Cineclub Manresa, en col·laboració amb el Festival D’A

Fotograma d'«Armugán» de Jo Sol
Fotograma d'«Armugán» de Jo Sol | Promocional
Redacció
27 de maig del 2021
Actualitzat a les 16:02h
El cineasta català Jo Sol presentarà la seva pel·lícula Armugán, diumenge a Cineclub Manresa, en col·laboració amb el Festival D’A a l'Auditori de la Plana de l’Om a 2/4 de 7 de la tarda

Armugán (2020)

Direcció i guió: Jo Sol

Intèrprets: Gonzalo Cunill, Diego Gurpegui, Núria Lloansi, Íñigo Martínez, Nuria Prims

Durada: 91 min Format: Blu-ray

En una remota vall del Pirineu aragonès s’explica la llegenda d’Armugán. Es diu que es dedica a un ofici misteriós i terrible del qual ningú no vol parlar. Diuen que Armugán es desplaça per les valls aferrat al cos d’Anchel, el seu fidel servidor, i que ambdós comparteixen el secret d’una feina tan antiga com la vida, tan terrible com la mateixa mort.

D’A Film Festival

El D’A Film Festival Barcelona vol afavorir la descentralització del festival i ampliar la difusió de la seva programació més enllà de la ciutat de Barcelona. Per això, després del festival, el Tour D’A viatja per diferents ciutats de Catalunya i Espanya amb un programa especialment seleccionat. Aquesta edició 2021 en formaran part els films Armugán (Jo Sol), El teléfono del viento (Nobuhiro Suwa), Isabella (Matías Piñeiro) i Nunca volverá a nevar (Małgorzata Szumowska, Michał Englert).

Jo Sol (Barcelona, 1968) és un guionista i cineasta català. 

La seva carrera s'inicia a inicis dels anys 90 amb la realització de creacions audiovisuals per a artistes i companyies d'arts visuals i escèniques com La Fura dels Baus o Sol Picó entre altres, així com documentals antropològics a Mèxic, Cuba i l’Índia. En aquests anys va entrar en contacte amb personalitats del món literari com Gabriel García Márquez, de la música com Sergio Vitier o del cinema experimental com George Kuchar. 

En 1998, torna a Catalunya per a dirigir l'episodi Renda antiga de la sèrie Nova ficció, amb un guió propi i pel qual dirigeix als actors Laia Marull i Marc Martínez. El 2000 va debutar en el cinema amb el llargmetratge Tatawo rodada al barri xinès de Barcelona.

En 2005, va dirigir la pel·lícula de fals documental El taxista full amb la qual aconsegueix un molt considerable èxit de crítica, i obté un esment especial del jurat al Festival de cinema de Sant Sebastià 2005, així com el premi Jules Verne a la millor pel·lícula al Festival de Nantes. 

En 2010, estrena el documental de creació Fake Orgasm coproduït per Christine Vachon, pel qual va obtenir la Bisnaga de plata a la Millor Pel·lícula al Festival de Màlaga i al Millor Documental i el Premi del Públic al Festival Queer en Bangalore, així el premi al millor so al festival de documentals Alcances. La pel·lícula es va projectar en sales comercials, es va presentar en un gran nombre de festivals al voltant del món i es va distribuir a televisió a escala internacional en cadenes com el Sundance Channel.

En 2012, va escriure el guió del documental El somni dels germans Roca dirigida per Franc Aleu, artista visual amb qui també col·labora en impactans creacions transmèdia.

En 2016, estrena el llargmetratge Vivir y otras ficciones en la Secció oficial del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià 2016. La pel·lícula va obtenir, entre altres el Premi Antigone d'Or a la Millor Pel·lícula, el Premi a la Millor Banda Sonora i el Premi Radio Nova al Festival Cinemed a Montpeller i la Violette d'Or al Festival de Cinema d’Espanya de Tolosa de Llenguadoc.

El 2021 estrena l'assaig documental Nos queda la noche, i l'exposició La nit incandescent al centre de la imatge La Virreina.