Els joves dels Comuns de Manresa proposen un bonus cultural per als joves de la ciutat

A través d'un val similar al que el govern municipal ha proposat per al comerç no essencial

Laura Oliva, coordinadora de Confluència Jove a Manresa
Laura Oliva, coordinadora de Confluència Jove a Manresa | Arxiu personal
Redacció
22 de maig del 2021
Actualitzat a les 21:07h
Els joves de la Confluència dels Comuns a Manresa veuen amb bons ulls la creació de 40.000 vals de descompte pel comerç no essencial, estètiques i restauració però troben a faltar mesures similars pel sector cultural i especialment per fer que la cultura arribi als i les joves. Per continuar amb la mateixa línia insten al govern de la ciutat utilitzar part del fons de cultura contemplat al Pla de reconstrucció per llançar un "un bonus cultural" on els joves, començant per als que tenen menys capacitat adquisitiva, rebin ajuts per gastar en cultura.

Segons Laura Oliva, coordinadora de la Confluència Jove a la ciutat, "la pandèmia està causant severes dificultats per mantenir en peu el sector de la cultura, durament castigat en tots els pressupostos de les Administracions i en crisi des de fa anys i ara encara més, colpejat per les restriccions de la Covid".

Per a Oliva, "la cultura és un dret" i afirma que els drets s'han de garantir , d'una banda recolzant el món de la cultura amb suport directe i de l' altra fent-lo accessible , especialment a les persones joves que són les que han d'adquirir les bases per ser "usuàries de la cultura des de la infància i la joventut per a ser-ho sempre més a totes les etapes de la vida". És per això que els joves dels Comuns fan una proposta per aconseguir un "2 en 1": recolzament del món cultural a través de fer-lo més accessible per a les persones joves.

Així, i atenent que l'Ajuntament de Manresa destina en el Pla de Reconstrucció Social i Econòmica 5.486.058,92 euros dels quals 727.886,02 euros en l'àmbit de la infància, joventut i persones grans, i 607.896,43 euros en la cultura, l'esport i el lleure, insten al govern de la ciutat a destinar en el marc de les accions ja iniciades en aquest pla una partida inicial de 20.000 euros materialitzada en bonus culturals per a joves de manera que puguin rebre 10 euros per part de l'Ajuntament si al seu torn en posen 20.

Els 10 euros hauran d'anar destinats als conceptes de compra de llibres, entrades per a assistir a concerts, actuacions teatrals i, a sales de cinema. El podran utilitzar de la manera que desitgin fins a esgotar la quantitat del val.

Per a Confluència Jove de Manresa, aquest és un punt de partida i que "ha de ser a través dels nous pressupostos que es dupliqui la quantitat". Així es passarien dels 20.000 euros inicials als 40.000 tot fent que la capacitat d'aquestes ajudes i incentius pugui a arribar a més jovent i sigui més efectiu també per la promoció cultural.

S'inclouen a la proposta que els primers en accedir al bonus cultural siguin les persones joves amb situació de més vulnerabilitat o exclusió social. A tal efecte, entenen que caldria crear un grup de treball entre les responsables tècniques de cultura, joventut i de serveis socials per elaborar un protocol que contempli des de les vies per proporcionar informació i difusió com els requisits per prioritzar a les persones joves amb menys recursos.